"Øer" af Rakel Haslund-Gjerrild

17.06.20
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en novellesamling om alene-mennesket i naturen.

 

Hvad handler bogen om?

De 21 noveller i Rakel Haslund-Gjerrilds debut fra 2016 handler om mennesker og naturen. Det er korte historier om det ensomme menneske, om mennesket som øbo og om mennesket som en ø.

Én af mine favoritter er novellen ’Vinterligger’ om en mand, der har været fastboende i sommerhuset de seneste fem år. Her opretholder han en rutine, han går og gør ting, han engang delte med konen. Som at sætte tre rækker tørresnor op i den fineste, mest holdbare, nylonkvalitet selvom han ikke har brug for mere end højst én, når det er storvask og sengetøjet er med. De to øvrige rækker må være for konen. Uden at sætte ord på savnet, læser man tydeligt, hvordan mindet om konen lever sit eget liv i sommerhuset. Han træder ind i minderne og går og gør hendes bevægelser. Det er et stilfærdigt og ordløst savn og jeg synes det er smukt.

 

Hvorfor skal man læse denne bog?

At få 21 historier på godt 200 sider, er at få meget. Nogle er meget korte som ’Edderfuglen’ på blot tre linjer, men alle har en meget fin tone og samstemmer med havet, naturen og fuglene. Det er dvælende fortællinger om mennesker, hvis tilværelse er i opløsning, og mennesker som selv har valgt et liv på grænsen mellem hav og land.

Jeg har genlæst novellerne mange gange og læst højt fra dem, og jeg glæder mig meget til at læse forfatterens nye roman ’Alle himlens fugle’, en lille roman om at være den sidste overlevende på jorden efter en ikke nærmere defineret katastrofe, som udkom i foråret under coronaen.

 

Hvis du har lyst til flere boganbefalinger, så lyt til bibliotekets podcast Bogbrevkassen, hvor vi giver inspiration til dit gode læseliv. Læs mere på lyngbybib.dk eller find Bogbrevkassen i din podcastkanal.

Materialer