'Mestrene' af Malte Tellerup

20.03.24
Litteraturformidler Emilie anbefaler denne uge en sprælsk, sveddryppende og selvbiografisk roman om håndbold.

Hvad handler bogen om?


Hvad vil det egentlig sige at spille på et håndboldhold som barn og ung? Hvad er vigtigst – at vinde over de andre? At imponere forældrene og de andre, der kigger med på sidelinjen? At spille godt sammen? Og hvilke aftryk sætter det i et menneske at have brugt størstedelen af sit ungdomsliv på at spille sig op på eliteplan i en sport, som i samme periode tager Danmarks folkelige hjerte og sjæl med storm? I ’Mestrene’ stiller forfatter Malte Tellerup disse, og mange flere, spørgsmål, mens han genbesøger sin egen barndom og ungdom som lysende målmandstalent i håndboldens verden i 90’erne.

Med følelserne helt uden på holdtrøjen og en gåsehudsfremkaldende sårbarhed vender og drejer Tellerup sine minder om håndboldens verden og dens maskuline og præstationsfokuserede fællesskaber. Resultatet er en helt enormt rørende og levende roman, der kaster tankevækkende lys på hvordan elitementalitet og normer for, hvordan man er en rigtig sportsmand, former livet på håndboldbanen og i livet udenfor. 


Hvorfor skal man læse denne bog?


’Mestrene’ har et helt tydeligt og særegent temperament. Tonen i bogen er associativ og sanselig, fortællerstemmen synes ofte at snakke med sig selv og man føler virkelig man er med på rejse tilbage i hukommelsen, når vi kan lugte sveden, høre tilskuernes til råb og når fortælleren bliver overvældet af følelser, midt i at skrive et minde frem.

Det er en overordentligt levende læseoplevelse som smitter læseren med følelsen af, at dette bare må fortælles, videregives, for at fortælleren – og vi andre – kan se disse minder og den tilhørende kultur i et nyt lys.  


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


’Mestrene’ har uden tvivl et slægtskab med stærke sportsbiografier, som f.eks. ’Open’ af Andre Agassi, men læseoplevelsen er en helt anden her – der er ikke meget andet at sige, at den skal læses.