"Jordens salt" af Jeanine Cummins

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en barsk og fængende historie fra Mexico.

Hvad handler bogen om?

Lydia bor i Mexico, Acapulco. Hun er gift med en journalist og har en søn.  Hun er bogelsker og driver en lille boghandel. En dag kommer den ligesindede Javier, ind i hendes boghandel. De finder hurtigt ud af at de har den samme passion for litteratur. Han kommer der flere gange om ugen og de har en god dialog om bøger og livet, det udvikler sig til et slags kærlighedsforhold med bøgerne som omdrejningspunkt. 
Hun har dog ingen anelse om at Javier er leder af et narkokartel. Derfor er det en brat opvågning, da hendes mand, efter at have skrevet en artikel om Javiers kartel, bliver dræbt på den mest grusomme vis. Det lykkedes for Lydia og sønnen Luca at gemme sig i en brusekabine, selv om kartellet gennemsøger huset. Man skulle tro, at én fra kartellet holdet hånden over Lydia og sønnen. Da alle skyderierne er overstået og de kan fornemme at de kan komme ud af huset, starter deres flugt gennem Mexico til USA, med kartellet i hælene. Efterhånden som de kommer gennem Mexico, støder der flere migranter til dem.  Hvad de forskellige er på flugt fra, taler de ikke om. Jeg fornemmer, det er bedst ikke at vide for meget, hvis de skulle komme under forhør.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Bogen er meget fængende og man glæder sig til at læse næste kapitel. Det er en bog om sammenhold, ikke mindst mellem Lydia og sønnen, som må være blevet modnet meget under flugten. Privat er forfatteren gift med en illegal indvandrer og man kan læse hun har en fin indsigt i indvandringsproblematikkerne. I efterskriftet står en masse spændende fakta om Mexico og migranter og livet i Mexico og jeg har bestemt fået lyst til at læse mere om Mexico.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Jeg læser en del bøger om 2. verdenskrig og synes at der i bogen ’Gertrudas ed’ af Ram Oren er flere sammenlignelige temaer. ’Gertrudas ed’ er flugthistorien om barnepigen, der reddede den rige jødiske dreng under 2. verdenskrigs jødeforfølgelser og den parallelle historie om SS-officeren, er en gribende, velformuleret beretning om menneskers styrke til at overleve skæbnens tilfældigheder. 'Gertrudas ed' kan bestilles på bibliotek.dk.