"En gentleman i Moskva" af Amor Towles

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på historien om en russisk greve i livslang karantæne.

 

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Grev Alexander Rostov, om Hotel Metropol og om Ruslands historie. 

Efter den russiske revolution nægter Grev Alexander Rostov at indordne sig under det nye styre. I et spøjst kompromis, idømmes han livsvarig husarrest på Hotel Metropol. Den eneste grund til at han ikke bliver henrettet med det samme, er et digt han har skrevet i sin pure ungdom, der har givet ham en form for heltestatus. Vi følger grevens dagligdag på Hotel Metropol gennem ikke mindre end fire årtier. Med sin aristokratiske og dannede tilgang til tilværelsen bliver han en farverig personage, der både inspirerer og driver personalet og de andre gæster til vanvid. Greven virker yderst tilfreds med sin tilværelse i livsvarige husarrest, men ydre omstændigheder tvinger ham ud af sin mentale og måske også fysiske comfort zone.

 

Hvorfor skal man læse denne bog?

Bogen er fuld af stemning, lune og underfundig humor. Den er, som sin hovedperson, både tilbagelænet og excentrisk. Hotel Metropol bliver et slags mikrokosmos, af det Rusland, der udvikler sig efter 1917. Som et spøgelse fra fortiden bliver greven nærmest en fysisk del af hotellet. Han observerer og kommenterer den udvikling, der også langsomt undergår det traditionsrige hotel. 

 

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Lige nu, mens jeg skriver denne anbefaling, minder bogen mig om den coronakarantæne vi alle sidder i. Vores karantæne har pt. varet 3 uger. Hovedpersonen i bogen var indespærret i et helt liv og finder en slags ro det. Men Hotel Metropol er heller ikke det værste sted at være i karantæne.

Greven får mig til at tænke på Lars Saabye Christensens “Bernhard Hvals fortalelser”, der også har en excentrisk hovedperson og spøjse bifigurer. Hotellet, der nærmest spiller en lige så stor rolle som greven, minder mig om Wes Andersons film “The Grand Budapest Hotel”. En underfundig film, hvor det er det smukke hotel og omgivelserne jeg husker bedst.