"David Copperfield" af Charles Dickens

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en ægte klassiker.

 

Hvad handler bogen om?

Dette er David Copperfields livshistorie, som han selv erindrer den. Fortællingen begynder med hans fødsel i et lille hus i Blundstone, Suffolk. Hans far er død et halvt år før og David vokser op med sin unge mor og en kærlig tjenestepige. Snart bliver idyllen dog brudt, da hans mor gifter sig igen med en dominerende mand, der sammen med sin søster forsøger at give David (og hans mor) en såkaldt fast opdragelse. Det kommer til mange sammenstød, og David bliver sendt på kostskole, hvor han må prøve at klare sig selv. Han kommer ud for mange prøvelser i sin tidlige barndom, men møder heldigvis også gode mennesker på sin vej. Senere kommer han ud for både svigt, den store kærlighed, sorg og tab. Det er eviggyldige livsvilkår, og Dickens formår at gøre det vedkommende på tværs af tidsaldre, så man bliver både bevæget og beriget.

 

Hvorfor skal man læse denne bog?

Det er en meget gribende fortælling, og jeg blev virkelig berørt undervejs. Personskildringerne er helt vidunderlige, og der er også mange morsomme passager med bl.a. Davids grandtante, som siger sin ærlige mening om alt og alle. Flere gange under læsningen måtte jeg le højt! Man får også indtryk af, hvordan London var på den tid, og selv de grimme detaljer er beskrevet så smukt og levende.

 

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Jeg kan ikke sige, at den minder direkte om noget andet, jeg har læst, men jeg har i hvert fald fået mod på at forsøge mig med andre bøger af Dickens. Jeg tror, jeg vil begynde med “Nicolas Nickleby”, som jeg har stående i en smuk indbundet udgave. Jeg fik den i konfirmationsgave, men gik i stå i den dengang. Nu er tiden (og jeg selv) moden til et nyt forsøg.