"Livet som det kunne have været" af Miriam Toews

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en tragikomisk coming-of-age historie fra et mennonittersamfund i Manitoba, Canada.

Livet som det kunne have været hvis ikke den 16-årige Nomi var vokset op i East Village, Manitoba, Canada. Et kristent fundamentalistisk samfund, en sekt af mennonitter stiftet af Menno Simons og styret med hård hånd af Nomis morbror Hans, også kaldet Munden.

Det er besværligt at være teenager alle steder, men netop her er det virkelig besværligt og her er ikke kun forældre, men et helt samfund at brydes med og gøre oprør mod.

Fremtidsudsigterne i byen er at ende som slagterimedarbejder på Happy Family Farms hvor der slagtes kyllinger, eller alternativt, at arbejde i sommermånederne som statist, udstillet som forhistoriske Jesus-freaks, i det frilandsmuseum deres samfund ligner for turisten.

Ikke engang Nomis mor, Trudie, kan leve sådan og hun forsvinder kort tid efter Nomis søster Tash er rejst væk sammen med dramalærerens nevø.

Nomi og hendes far Ray sidder derfor tilbage i det lave murstenshus ude på hovedvej tolv på tredje år uden at kunne rykke sig ud af stedet. Den ene vil ikke rejse og lade den anden alene tilbage og de vil begge gerne blive, hvis nu Trudie og Tash kommer tilbage.

Jeg er altid blevet lidt klogere på livet, lidt mere lattermild og taknemmelig, når jeg har læst en bog af Miriam Toews. Hun er selv vokset op i et mennonittersamfund og bryder det ned indefra med en afvæbnende latter og kærlighed til livet, ligesom hun i andre af hendes romaner har givet tabuer som selvmord og et udvalg af psykiske sygdomme samme kærlige behandling.

Jeg anbefaler derfor altid Miriam Toews til alle, unge som gamle! 

 

Anbefalingen er skrevet af Silja Attrup