”Efterår” af Ali Smith

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på klog og smuk Brexit-roman.

Hvad handler bogen om?
’Efterår’ er historien om et venskab på tværs af generationer mellem barnet – og senere den unge kvinde – Elisabeth og hendes aldrende barndomsnabo, Daniel. Samtidig er det historien om et samfund i tiden lige efter Brexit, et bævrende samfund med en pludseligt usikker fremtid. Sideløbende med historien om venskab og samfund indflettes historien om Storbritanniens første kvindelige Popkunstner, Pauline Boty (1938-1966), som Daniel kendte som ung, og Elisabeth skriver speciale om.

Hvorfor skal man læse denne bog?
Ali Smith er en af Storbritanniens mest lovpriste nulevende forfattere. Hun har en sjælden tæft for med sikker pen og smukt, karakteristisk sprog at kombinere samfundskritik, kulturhistorie og de store, rørende fortællinger om menneskets grundvilkår i romaner, der aldrig fremstår som tunge, men tværtimod altid er meget humoristiske og fængslende. Hvis man er til bøger, der kombinerer den gode historie med et kritisk-humoristisk blik på et genkendeligt, moderne samfund og/eller er sproglig feinschmecker og kulturhistorisk interesseret, skal man ikke bare læse denne bog, men hele Ali Smiths ambitiøse og anmelderlovpriste årstidskvartet ’Efterår’, ’Vinter’, ’Forår’ og ’Sommer’, hvoraf de tre første allerede er udkommet, heraf de to på dansk i imponerende oversættelse af Ninna Brenøe.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?
Umiddelbart minder Ali Smith mest om Ali Smith. Hendes særegne kombination af stil, temaer og fortælling er svær at sammenligne med andre. Alligevel popper bøger som Jonathan Franzens gennembrud ’Korrektioner’ og Dave Eggers’ nyeste ’Heroes of the Frontier’ op i min erindring – Eggers og Franzen er ikke så sprogligt eksperimenterende, men hos alle tre finder vi i vedkommende og underholdende historier en skarp kritik af det moderne samfund. Bogens levende udfoldede og hovedsageligt elskværdige karakterer kan få mig til at tænke på romaner af bl.a. Linn Ullmann og Siri Hustvedt mens ’Efterår’ i stil og tone kan lede tankerne hen på Virginia Woolf og Christina Hesselholdt.

Anbefalingen er skrevet af Lea Fløe Christensen