”Døgnkioskmennesket” - Sayaka Murata

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på et møde med døgnkioskmennesket Keiko.

Hvad handler bogen om?
Keiko er midt i trediverne, har ingen mand og børn og bor i en 6 tatami-måtte stor lejlighed som hun har haft siden studietid. Hun arbejder på attende år som løsarbejder i den døgnkiosk hun som ung fik arbejde i. Hun startede faktisk sit liv som døgnkioskmenneske med etableringen af døgnkiosken.

Keiko har ikke en naturlig empati og svært ved at indgå i menneskelige relationer. Måske derfor trives hun i døgnkiosken, hvor der er en manual til alt. Påklædningen, arbejdets udførelse og sproget der tales til kunderne, er alt sammen sat på formel og døgnkioskpersonalet trænes som en hær til at udføre arbejdet 24/7.

Indenfor kioskens trygge vægge er det lykkes Keiko at etablere relationer til sine kolleger, som løbende udskiftes gennem årerne. Hun efterligner kollegernes tøjstil, sprog og humør og får dem til at føle sig trygge i hendes nærvær hvilket til gengæld giver Keiko en følelse af accept og tilhørsforhold.

Men efter 18 år begynder hendes familie og de to barndomsveninder, som hun af pligt har opretholdt et slags forhold til, at stille spørgsmål til hendes levevis og det bliver stadig vanskeligere for Keiko at leve op til deres og samfundets krav om normalitet.  

Hvorfor skal man læse denne bog?
Det er en let og hurtig læst bog som giver et godt indblik i hvordan det moderne menneske har det i Japan.  

Det meget regelrette og regulerede Japan kan både fascinere og begejstre. Men der er et synligt pres fra samfundet på individet og bogen giver en fin beskrivelse af hvor svært det er at opfylde alle kriterier og være normal efter japansk standard. Det moderne og såkaldt frie liv er underlagt en masse konventioner og jeg har helt ondt af romankarakteren som på trods af at være indbegrebet af japansk mentalitet ikke formår at stille omgivelserne tilfreds.   

I Japan har bogen vakt stor opsigt, solgt over en million eksemplarer og er blevet tildelt Japans mest prestigefyldte litteraturpris Akutagawa-prisen.

Anbefalingen er skrevet af Silja Attrup