"De usynlige byer" af Italo Calvino

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en litterær rejse til Orienten.
Hvad handler bogen om?

»På overfladen handler bogen om Marco Polos mange rejser for Kublai Khan i 1200-tallet. Under magnolietræernes skygge i paladshaverne beretter den unge venezianer om sine mange rejseindtryk fra kejserens kolossale rige. Rejser som flere historikere senere har sået tvivl om, og det kan man som læser også nemt gøre her. I de 55 korte rejseberetninger optræder der nemlig alt fra motorcykler til lysende pariserhjul. Læg hertil et mylder af mytiske elementer og allegoriske drømmefigurer, der hele tiden medfører små, finurlige betydningsskred i læseoplevelsen. Men køber man først præmissen, venter der altså nogle magiske postkort fra det litterære sprogs fortryllende grænseområder«.

Hvorfor skal man læse denne bog?

»Hvis januar måneds korte, kolde dage drukner i praktiske gøremål, forskudsopgørelser og frosne bilruder, så tilbyder litteraturen altid en vej ud. For en stund i hvert fald. Med De Usynlige Byer i hånden træder du direkte ind i aftenen i Orienten, hvor regnen netop er ophørt og duften af elefanter og sandeltræsaske breder sig. Så er det bare at give sig hen til fortællingerne«.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

»Jeg synes, man kan finde en dels fællestræk med Jorge Luis Borges’ Fiktioner. Udover den korte prosaform, deler de også det detaljeorienterede sprog og en hyper registrerende synsvinkel, der orienterer læseren mindre mod plottet end mod sprogets beskaffenhed og alle de eventyr, der kan udfoldes af ordenes eviggyldige æstetik. En dansk pendant kunne være Peter Adolphsens Små historier 1 & 2, der – dog med mere synlig ironi – også indkapsler større beretninger i små, spidsfindige fortællinger«.

Anbefalingen er skrevet af Aske Tolsgaard.

Materialer