Læseinspiration til vinterferien

Bibliotekets litteraturformidler anbefaler god ferielæsning.

Så står vinterferien for døren, og da det er en af de korte ferier, er der måske ikke lige tid til at kaste sig over den der murstensroman, som skulle være så god. Man må vælge med lidt større omhu, så derfor guider vi her til nogle gode bud på din næste læseoplevelse, som sagtens kan nås i den korte vinterferie. 

Stærke titler fra det forgangne år

Vi har lige været igennem et stærkt litteraturår, så selvfølgelig skal vi lige anbefale nogle af det forgangne års stærkeste titler, hvis du ikke lige nåede at få dem læst.

Alt dette kunne du få

Efter mange år uden udgivelser er Josefine Klougart stærkt tilbage med ’Alt dette kunne du få’ – en smertelig og smuk fortælling om familien. Bogen tager sin begyndelse da faderen bliver syg, og det hele ser ud til at falde fra hinanden. Så bliver redningen at skrive hele det levede liv frem igen – og det gøres smukt!

Årene

Den er blevet udråbt til et europæisk hovedværk, og 2021 var året, hvor den endelig kom på dansk, nemlig Annie Ernaux’ ’Årene’. Her er teksten blevet en strøm, der bevæger sig gennem forfatterens liv, for med sig at tage alle de genstande, vi samler og mister – den første bil, det første fjernsyn og den første kæreste. Genstande som viser, hvordan livet altid både er konkret og så uhåndgribeligt på samme tid.

Skabelon

En utroligt stærk debut fra sidste år er Malin C.M. Rønnings ’Skabelon’. I bogen følger vi den lille pige Urd, der bor langt ude i skoven med sine syv søskende og fraværende forældre. Hun forsvinder nemt i den store søskendeflok, og det bliver i stedet den omkringliggende natur, hun spejler sig i. Lige så stille ser hun dog ting i skoven, der får hende til at forstå, at det farlige ikke er skovens dyr, men menneskets mørke hemmeligheder. En smuk og dyster debut!

De korte og overkommelige

Vinterferie er der hvor børnene har fri, så nogle gange skal bogen være overkommelig og gerne kunne læses lidt hurtigt, eller blive presset ind i en af de sjældne stunder, hvor man har lidt tid for sig selv. Derfor har vi også nogle bud på korte bøger, eller novellesamlinger, der nemt kan tages i bidder.  

Jenny Offill

Jenny Offill fortjener mange flere læsere! Hun skriver klogt og sjovt om frustrationerne over hverdagen og parforholdet. Hendes bøger har som regel en rammefortælling, men består mest af små passager, eller korte kapitler, hvor hovedpersonen skriver om livet med indskudte fakta, betragtninger og vittigheder. Det er skarpt, men skrevet i en overkommelig stil, hvor det er nemt at gå til og fra, når omverdenen lige kalder. Både ’Afd. for grublerier’ og ’Weather’ er læseværdige.

Noter til mig selv

En kort og stærk biografi er Emilie Pines ’Noter til mig selv’. Den består af selvstændige kapitler, der alle stikker fingeren ind, der hvor det gør ondt. Om det er faderens alkoholisme, forholdet til ens egen krop eller voldtægt, der tages under behandling, så skriver Emilie Pine sig skarpt ind på alle de smertefulde ting vi helst vil glemme.

Mit navn er Lucy Barton

Elizabeth Strout er utroligt populær her på biblioteket og det med god grund. Hun skriver klogt og indlevet om mennesker, så vi kommer helt tæt på. Er man ikke allerede bekendt med hende, kan man kaste sig over denne lille roman, der er startskuddet til serien om Lucy Barton. Vi møder her første gang Lucy, der er fasttømret til hospitalssengen, men så kommer moren pludseligt kommer forbi efter flere år uden kontakt, og fortidens landskab åbner sig langsomt op.

Væk

Man kan altid lige nå en novelle, og hvorfor ikke fra en af genrens mestre, nemlig canadiske Alice Munro. Munro formår at skrive skarpt i en perfekt balance mellem det fortællende og det psykologiske, og der er masser af Munro-oversættelser på dansk, så det er bare at komme i gang!

Genvej til klassikerne

Selvom vinterferien er kort, kan man sagtens nå at give sig i kast med klassikerne. Der er nemlig et hav af fantastiske bøger af de store forfattere, som sagtens kan være i baglommen.

Et rids af fortiden

Blandt klassikerne er Virginia Woolf en af de uomgængelige med værker som ’Til Fyret’ og ’Mrs. Dalloway’. Men en af hendes bedste bøger er den lille ’Et rids af fortiden’, som først blev udgivet efter hendes død. Den er begyndelsen på, hvad der skulle have været en selvbiografi og indeholder lige så meget eftertænksomhed, poesi og indsigt som Woolfs andre bøger. 
 

Ulykkelig og uden ønsker

Peter Handkes lille bog ’Ulykkelig og uden ønsker’ tager sit startskud da forfatterens mor dør, og når man er forfatter, er der selvfølgelig ingen anden måde at begribe det på end ved at skrive om det. Bogen bliver derfor en intens indlevelse i morens liv fra den ydmyge opvækst på en østrigsk gård til voksenlivets ensomhed, der resulterer i hendes selvmord.

Babettes gæstebud

Karen Blixens ’Babettes Gæstebud’ er en utroligt kort og simpel fortælling, men derfor virker den næsten endnu større. Det er historien om de to norske, gudfrygtige søstre, der pludseligt har en regnvåd fransk flygtning stående ude foran døren. De lader hende bo ved sig, selvom hun ikke kan give meget tilbage.
Da hun overraskende vinder lotteriet, kan hun vise søstrene sin taknemmelighed ved at bruge pengene på at give det ypperste tilbage – sin kunst!

09.02.22