Arbejd' arbejd'

Markarbejde, fabriksarbejde, havnearbejder, natarbejde, lagerarbejde, deltidsarbejde, servicemedarbejder, arbejdsløs, hjemmearbejdsplads, arbejdsmarkedsreform......

Arbejdet har til alle tider fyldt meget. I livet og i litteraturen. I forbindelse med Stadsarkivet udstilling; "I maskinrummet – fabriksliv i Lyngby-Taarbæk 1870-1970" har vi samlet en række bøger, der på hver deres måde har arbejdslivet eller arbejdspladsen som en central element.

Vi starter for over 100 år siden og med ophold i 30'erne og 70'erne, bevæger vi os stødt og roligt op til nutiden.

1800-tallet - Fra land til by

I sidste halvdel af 1800-tallet sker en voldsom urbanisering og en del af almuen søgte lykken i byerne med deres hurtigt udviklende industri.

I England havde de Charles Dickens, der som ingen anden har beskrevet storbyens pulserende maskiner og arbejdernes kår. I Danmark er det Martin Andersen Nexø, der med Pelle Erobreren, har fortalt historien om udviklingen og arbejderens rejse fra almue til proletar. På omkring samme tid som Pelle Eroreren finder vi Johan Skjoldborgs beskrivelser at landarbejdernes ringe kår på herregårder Gyldenholm i det nordjyske.

30'erne - Det var så dejligt ude på landet

I slut 20'erne og 30'erne drives endnu flere arbejdere fra landet og ind mod byerne. I litteraturen lokkes de ofte mod byerne i et håb om et bedre liv. I Hans Kirks Daglejerne forrykkes de faste arbejdshirarkier, da en cementfabrik opkøber de gårde der giver arbejde til sognets indbyggere.

Også  i John Steinbecks "Vredens druer" drives farmerne væk fra deres jorde og ind til byen i et uforløst håb om en bedre tilværelse. 

Der er ikke meget af grine af. Men hvis nogen kunne finde den humoristiske vinkel og beskriveden lille mands kår, så var det Charlie Chaplin bl.a. i filmen "Moderne tider" fra 1936.

60-70'erne - Arbejderlitteratur

Flere og flere kvinder kommer ind på arbejdsmarkedet. Det afspejler sig også i litteraturen. I Sverige udgiver Maja Ekelöf "Rapport fra en gulvspand". I dagbogsform beskriver hun livet som rengøringsassistent og mor til fire. Det er både politisk og humoristisk. 

I Danmark holder vi os ikke tilbage. Konen og æggene er en ægte arbejdsplads roman fra en ægpakkeri. Der er en skurvogns lignende 70'ere jargon blandt kvinderne i pakkeriet. 

Et stort navn fra 70'erne er John Nehm. Han udgiver et væld af bøger med arbejderen som omdrejningspunkt. Her er både sproget og temaerne også ret tidstypiske og der bliver bandet og drukket en del i hans romaner og noveller.

Nutid - unges sabbatår

En del nye forfatterer trækker på erfaringer fra førstegangsmøder med arbejdslivet. Omdrejningspunkterne er ofte identifikatione eller mangel på samme. Gode bud på nye bøger, hvor arbejdet spiller en hovedrolle, er Jonas Eikas lagerarbejder, Kenneth Jensens slagteriarbejder og Sayaka Murata døgnkoiskmennesket.

15.10.21