'Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow' af Gabrielle Zevin

27.09.23
Vi anbefaler denne uge en både hjertevarm og 90’er-nostalgisk fortælling om venskab, kreativitet og kærlighed. 

Hvad handler bogen om?


Som børn mødte Sam og Sadie hinanden over et spil Mario Kart i venteværelset på et hospital, hvor de begge, af hver deres triste grund, brugte meget tid. De to særprægede børn opbygger et tæt venskab, indtil en konflikt river dem fra hinanden som teenagere. Romanen tager sin begyndelse i midten af 1990’erne, da Sam og Sadie en iskold vinterdag mødes tilfældigt i den by, hvor de begge går på college. Deres liv bliver igen flettet sammen takket være et computerspil, Sadie har skabt, og som Sam bliver helt opslugt af. Sam foreslår at de skal skabe et spil sammen, og det bliver startskuddet til deres store gennembrud Ichiguro og til deres liv som kreative overhoveder for deres eget firma, Unfair Games. Vi følger Sam, Sadie og deres ven og producer Marx gennem deres kreative op- og nedture, mens venskab, jalousi, dyb gensidig forståelse, svigt, ambitioner og kærlighed i mange former flyder mellem dem. 


Hvorfor skal man læse denne bog?


Romanen er skrevet med en utrolig varme og en dyb interesse for de detaljer, der kan være afgørende for en idé, et venskab eller et helt liv. Det er sjældent, at en forfatter dedikerer så meget opmærksomhed til at udforske karakteren af et livslangt venskab og professionelt partnerskab, og det er utroligt skønt at læse. Bogen føles unikt ’quirky’ men samtidig let og flydende som en god feel good-roman. Det er en herlig bonus at den samtidig åbner sluserne og lader nostalgien efter 90’ernes nørdede spiludvikler-verden flyde. En verden, jeg ikke kendte noget til, men som fortryllede mig fuldstændigt.


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


'Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow' kan sammenlignes med nogle af de andre store nutidige bestsellere om liv, venskab og kærlighed, som 'Et lille liv' af Hanya Yanagihara, eller Sally Rooneys bøger. Gabrielle Zevins stil er dog helt sin egen, så prøv måske hendes andre bøger, f.eks. 'Historien om A. J. Fikrys liv'.