'Solar' af Theis Ørntoft

En ung øko-digter går i hundene i Theis Ørntofts glødende debutroman

Hvad handler bogen?


’Solar’ er en klassisk historie om en mand, der går i hundene. Og samtidig er det en dybt original fortælling, der i 2018 nærmest lod til at opsummere den opbrudstid, mange følte, de levede i. I starten af bogen befinder hovedpersonen Theis sig på en højskole, hvor han som prestigiøs økodigter underviser Danmarks fint sansende forfatterspirer. Men langsomt begynder Theis at synke. Alt går i opløsning for ham, og han suges ned gennem samfundet, økonomien, sit eget sind og sit eget sprog, indtil den Theis, vi læser om, er ugenkendelig. Eller måske bare den Theis, der altid lå gemt derinde, dernede, derude. 


Hvorfor skal man læse denne bog?


Når du læser ’Solar’, skal du især nyde det slaraffenland af steder, fortælleren bevæger sig igennem, alt fra Hærvejen, Nettolageret, fodboldstadionet, den virtuelle verden, gerningsstedet, parforholdet, mareridtet og universet. Og du skal også nyde, hvordan fortællerens blik på det hele bliver ved at være nysgerrigt og målløst, iagttagende og sansende, ganske enkelt umætteligt fortællende, mens verden slår sprækker. Du skal nyde, hvordan en af de yngre generationers allerstørste digtere går ind i prosaen med kreativ eventyrlyst og masser på hjerte. Og så skal du hengive dig til en roman, der, på trods af hvor vanvittigt og uhørt, den når vidt omkring, faktisk er en medrivende fortælling om et menneske, der leder efter pejlemærker i en fremmed verden. Som en slags filosofisk, psykedelisk, interplanetarisk ’Meter i sekundet’. 


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


Hvis man kender til danske klassikere, kommer man nok hurtigt til at tænke på Tom Kristensens ’Hærværk’, når man læser ’Solar’. Og mon ikke også Theis Ørntofts kommende roman ’Jordisk’ har en del til fælles med dette fabulerende generationsportræt.