'Sømærke' af Lærke Kløvedal

06.12.23
Hvordan finder man vejen, når den ens familienavn udstikker for én, ikke er den rigtige?

Hvad handler bogen om?

Lærke Kløvedal har med ”Sømærke” skrevet en knivskarp og dybt personlig bog om at finde sin egen plads i verden. For når man er født Kløvedal, er der nemlig mange forventninger til én: Du skal være eventyrer, du skal ikke leve den grå hverdag, du skal rejse langt væk fra der, hvor du er født! 

Men hun fødes mellem en far og en mor, der ikke bliver sammen længe, for den eventyrsøgende far, Troels Kløvedal, finder hurtigt en ny kvinde, som bliver den nye altopslugende forelskelse. Og med en far på den anden side af jorden vokser Lærke i stedet op hos moren, først i Thy og siden i Thisted. 

Hvorfor skal man læse denne bog?

Bogens anslag bliver farens død, som bliver meget mere offentlig, end hun ønsker. Men herefter får vi en utroligt ærlig livsfortælling – en fortælling om ungdommens rastløshed og identitetskriser, om de første venskaber og kærester og om den far, der ses så sjældent, så hvert møde får en ubærlig vægt. Og Lærke Kløvedal formår knivskarpt at skrive de situationer frem, så vi ser kløften, som både far og datter, på hver deres måde, prøver at klatre over. 
Men det er også en historie om at finde hjem – om finde sit sted i verden, som nogle gange kan være længe undervejs. Og det er en historie om at finde kærligheden – en tryg kærlighed, som er langt fra den altfortærende – næsten destruktive – forelskelse, hun blev opdraget til at tro på.

Hvad minder den om?

I samme dur er samtidigt udkommet Nadia Kløvedal Reichs bog ”Det bedste man kan sige”. Den tager også et kritisk blik på at vokse op med en Kløvedal som far, nemlig Ebbe Kløvedal Reich.