'Når du strammer garnet' af Camilla Stockmann

09.08.23
Er det nogensinde muligt at forstå, hvorfor en mor slår sit lille barn ihjel? Vi anbefaler en velresearchet og vigtig bog om en mørk side af moderskabets historie.

Hvad handler bogen om?

Da den Cavlingprisvindende journalist og forfatter Camilla Stockmann hører, at der lige rundt om hjørnet fra hendes lejlighed på Frederiksberg er blevet fundet et barneskelet i en skunk, har hun svært ved at ryste sagen fra sig.

Det rammer både hendes moderhjerte og faglige nysgerrighed dybt, og trangen til at vide mere bliver kun større, da hun erfarer, at yderligere to døde spædbørn er fundet inden for en radius af 100 meter fra hendes hjem. Hun kaster sig ud i en grundig research for at undersøge, hvem kvinderne bag barnedrabene var og hvilke omstændigheder, der lå bag deres tragiske handlinger. 

Hvorfor skal man læse denne bog?

Jeg blev virkelig revet med af bogen, som blander journalistik og prosa med personlige refleksioner om moderskab og kvindelig seksualitet. Stockmann tager læseren med, når hun gennemsøger læsesale og arkiver for at kaste lys over Ellen, som var mistænkt for barnedrab, og flere andre unge kvinder, som blev sigtet for illegale aborter tilbage i 1940’erne. En tid, hvor langt de fleste havde seksuelle forhold før ægteskabet, men hvor der samtidig var en stærk modstand imod oplysning om prævention.

Stockmann kalder kvinderne og deres barske skæbner frem fra glemslen og formår at gøre et underbelyst stykke Danmarkshistorie lyslevende.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Hvis du vil læse mere spændende og velresearchet historisk true crime uden blod og sensationshunger vil jeg anbefale ’Det store bogtyveri’ af Lea Korsgaard og Stéphanie Surrugue. Og vil du dykke dybere ned i, hvilke vilkår forskellige tiders samfund har skabt for kvinder og deres moderskab så grib ’Moderskab: en rejse gennem moderskabets kulturhistorie’ af Suzanne Giese

Du kan høre Camilla Stockmann fortælle om ’Når du strammer garnet’, når hun sammen med professor Birgitte Possing besøger Stadsbiblioteket d. 25. oktober.

Billetter til salg fra d. 15/8 her.