'The Martian' af Andy Weir

Tag med til Mars - og måske hjem igen! - i denne uges anbefaling

Hvad handler bogen om?


I år 2035 er rumekspeditioner til Mars mulige. Den amerikanske astronaut Mark Watney er botanist og ingeniør og absolut den mindst vigtige af deltagerne i den 3. bemandende Mars-ekspedition. Efter en frygtelig ulykke forlader hele teamet Mark, fordi de er helt sikre på, at han må være død. Det er han selvfølgelig ikke! Han må dog bruge alle sine evner og sit ukuelige humør til at overleve – for når man er strandet på en fjendtlig planet er hver dag en kamp.


Hvorfor skal man læse denne bog?


Der er tydeligvis forfatterens intention, at alt Mark oplever er så tæt på virkeligheden som overhovedet muligt. Det er dybt fascinerende at følge et individ der bare nægter at give op og som er så utroligt ressourcestærk – vild matematik, botanik og positiv psykologi skal der til! Det er dejligt opløftende at følge Marks kamp for de ting vi andre tager for givet: vand, ilt, varme og mad. 


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


Det er ingen hemmelighed, at bogen blev filmatiseret af Ridley Scott i 2015. Filmen har den samme tone af medmenneskelighed og humor, som jeg virkelig godt kan lide. Hvis man er vild med blandingen mellem sci-fi og humor går man heller aldrig galt med Douglas Adams klassikeren ’The Hitchhikers Guide to the Galaxy’.