'Lille spejl på væggen der' af Liv Strömquist

19.07.23
Skønhed og forfængelighed som fænomener granskes i veloplagt og klog graphic novel

Hvad handler bogen om?


Hvorfor kan vi bruge timer på at kigge på smukke mennesker på Instagram? Hvorfor kan et smukt billede af Kylie Jenners manicure gøre os lige dele salige og frustrerede? Og var det egentlig en forståelig reaktion, dengang Snehvides stedmor flippede ud over at være blevet vippet af pinden som landets smukkeste? Alle de spørgsmål og mange flere tager tegner og forfatter Liv Strömquist livtag med i sin nyeste faglitterære tegneserie.

Strömquist formidler sociologers og filosoffers pointer om skønhed, og ind imellem giver hun ordet til almindelige kvinders forhold til eget udseende eller skildrer kvindeliv, for hvem skønheden blev deres skæbne  f.eks. Marilyn Monroe, Elvira Madigan og Kejserinde Elisabeth ”Sissi” af Østrig-Ungarn. 

Hvorfor skal man læse bogen?


Man bliver simpelthen klogere af at læse Liv Strömquist. Hun har tidligere udgivet graphic novels om hhv. de kvindelige kønsorganer, om kvinderoller og om forelskelse. Emner, jeg da egentlig gik og følte, jeg havde ok styr på, men bøgerne har efterladt mig med adskillige åbenbaringer, og det gælder bestemt også hendes nyeste graphic novel. Samtidig føles læsningen ubesværet, fordi Liv Strömquist er så morsom både i streg og sprog, også på dansk, hvor Kamilla Löfström oversætter fermt og mundret.

Man sidder simpelthen og klukler over en pointe fra Hartmut Rosa hist og et citat af Simone Weil her. Og når det hele ikke føles kynisk – skønhedsindustrien har jo trods alt megen ulykke på samvittigheden – er det fordi det også bliver genuint rørende ind imellem. Bogens afsluttende opslag, hvor Kejserinde Sissi vandrer ensomt, men frit og selvforglemmende gennem smukke landskaber greb mig om mit eget stakkels forfængelige hjerte.

Hvilke andre bøger minder bogen om?


'Lille spejl på væggen der' ligger stilmæssigt fint i forlængelse af Strömquists tidligere udgivelser 'Kundskabens frugt', 'I’m Every Woman' og 'Den er der ikke', så den kan absolut anbefales, hvis man har læst en eller flere af disse og er klar til mere tegnet oplysning. Strömquists streg har ret sikkert været til stor inspiration for danske Sofie Riise Nors, så følger man Nors på Instagram, eller holdt man af hendes 'Sexmagasinet' og hendes bidrag til Ditte Hansen og Louise Mieritz’ 'Gode kasser', kan man også roligt kaste sig over 'Lille spejl'.