'Kasse 19' af Claire-Louise Bennett

14.09.22
Litteraturformidler Henrik anbefaler i denne uge en sprudlende roman helt uden for kategori

Hvad handler bogen om?

Har du nogensinde tænkt over, at du sjældent er særligt opmærksom på de sidste sætninger i bunden af bogens højre side, fordi du er så ivrig efter at bladre? Sådan en lille banal, men underfundig betragtning, møder vi i starten af Claire-Louise Bennetts ’Kasse 19’ – en helt særlig bog, der i den grad falder uden for kategori. Det er en slags litterær selvbiografi, en meditation over litteraturens rolle i hovedpersonens liv, men den skifter hele tiden form. Den handler både om at lægge i solen og læse i barndommen, om de bøger ens kæreste ikke vil have man læser og om at blive anbefalet Nietzsche, når man arbejder ved Kasse 19 i supermarkedet. Det er en bog, om hvordan bøgerne og litteraturen kryber sig ind alle vegne i livet!

Hvorfor skal man læse denne bog?

Bogen kan med alle sine forskellige former virke lidt utilgængelig, men skal bare læses umiddelbart og for hvad den er – en hyldest til alle de måder litteraturen påvirker vores liv på. Litteraturen er både indgangen til en anden verden, men også et sted, hvor vi forsøger at forstå os selv. Bøgerne bliver et pejlemærke i vores liv – noget vi kan spejle os i, og noget vi kan vende tilbage til blot for at se, at vi har husket en yndlingspassage helt forkert. Og pludselig er ’Kasse 19’ også et kreativt rum, når vi midt i bogen pludseligt er inde i fortællerens egne udkast til historier om den excentriske Tarquin Superbus, der i sin intellektuelle iver køber et helt bibliotek, blot for at finde ud af, at han er blevet snydt, for alle bøgernes sider er blanke. 

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Bogen står som en helt unik oplevelse, men følelsen af at være tæt på litteraturens væsen kan minde om Clarice Lispectors ’Stjernens Time’. Her er vi midt i en forfatters historie om en gadepige fra Rio de Janeiro, mens historien skrives. Man kan også kaste sig over Bennetts første bog ’Dam’ – en fantastisk bog om en kvinde, der flytter alene ud i et hus på landet, så tankerne og det indre har ekstra meget plads at boltre sig på.