'Havbogen' af Morten A. Strøksnes

Tag med på haj-fiskeri og hengiv dig til elementernes nåde i den nordnorske øgruppe Lofotens fjorde

Hvad handler bogen om?


To mænd sætter fra kysten ved Lofoten i Nordnorge for at fange en grønlandshaj. Hvorfor? Fordi den éne af de to længe har haft en fascination af denne – den største kødædende af hajer, cigarformet, halvblindet af øjenparasitter, grim, langsom, der lever mest af rådnede hav-ådsler, hvis kød og blod er giftigt – og som ifølge visse forskere, kan blive op til 500 år gammel! Man kan tænke sig nordmandens længsels rejse - fra fascination til passion til besættelse, for at kroge og se sådant et uhyre helt tæt på, med gummibådens ræling som værn mod dens savtakkede tænder. Bogen er et langsommeligt drama i reportageform, spækket med spændende fakta om grøndlandshajen, havet og dets andre mærkværdige beboere, samt sanselige naturbeskrivelser og vilde myto-poetiske spekulationer om menneskets herkomst og plads i naturen, tiden og det ganske kosmos. Strøksnes skriver i et let tilgængeligt sprog og det er decideret hyggelig læsning at følge de to venners søfart i Lofotens fjorde og på det åbne Nordatlanten. ’Havbogen’ emmer af kærlighed til havet og til naturen, men man undgår ikke at blive forstemt, igennem de passager der beskriver overfiskeriet og forureningens skadelige virkning på havets skrøbelige økosystem.

Hvorfor skal du læse den?


’Havbogen’ er veloplagt, humoristisk, vidende og billedrig. Hvis man holder af at læse om naturen og ejer en flig af en længselsfuld søulks hjerte, er den en garanteret fornøjelse. Den skriver sig også ind i en tiltagende øko-bevidst strømning af nyere litteratur, der kredser om netop længsel imod naturen – følelsen af resonans og samhørighed med vores omgivelser, og som gør op med en forståelse af mennesket som altings centrum.

Hvad minder den om?


Her på Lyngby Bibliotek har nævnte strømning tilmed fået et navn: 'natureksistentialisme'. Et par gode eksempler på litteratur der kan placeres i denne kategori, kan man finde i Merlin Sheldrakes ’Svampenes forundelige liv’ og Patrik Svenssons ’Åleevangeliet’. Begge bøger tager, ligesom ’Havbogen’, udgangspunkt i naturen, og blander videnskabelige data med vilde associationer og personlige fortællinger.

Du kan finde flere gode 'natureksistentielle' bøger her.


 

Materialer