'Fru Marta Oulie' af Sigrid Undset

13.09.23
Oplev Sigrid Undsets dugfriske og hjemsøgende debutroman fra 1907

Hvad handler bogen om?


'Jeg har været min mand utro. Jeg skriver det ned og sidder og stirrer på de ord – de er alle mine tanker.' Med denne dramatiske konstatering indleder den unge borgerfrue Marta Oulie de dagbogsoptegnelser, vi får lov at læse med i. Her beskriver hun sin indre kamp mellem skam, lyst og altfortærende dårlig samvittighed over sin årelange udenomsægteskabelige affære. Marta har ellers gjort alt, hvad man forventer sig af hende: hun har giftet sig med det lovende forretningshåb Otto Oulie og har slået sig ned i et nydeligt spidsborgerligt kvarter for at stifte familie og passe hus. 
Men Marta føler sig fremmed i sit sirlige og nydelige husmorliv og kaster sig i armene på – gisp – ægtemanendes forretningspartner, der også er hendes egen fætter. Alt dette hører vi dog kun om i tilbageblik, for vi møder Marta nogle år efter, martret af skam, mens hun passer familien, da ægtemanden er dødssyg af tuberkulose – hvordan kan man have det meget værre? Og alligevel bobler oprøret i hende: Skal hun virkelig stille sig tilfreds med denne tomme skal af en tilværelse?

Hvorfor skal man læse denne bog?


Det er simpelthen ikke til at forstå, at denne oversete klassikerperle har over 100 år på bagen, for Undset skriver så friskt og vedkommende, at bogen kunne være skrevet i går. Martas tanker og følelser står blændende stærkt, moderne og usentimentalt, mens hun kæmper med de begrænsede livsvalg og muligheder, der er lagt frem for hende. Og her bliver utroskaben – der på bogens tid var forbudt ved lov – måske hendes eneste mulighed for at udleve sig selv: 'Jeg vil ikke tænke på andet end dette mit jeg', skriver hun, og jeg kan kun sige det samme: Marta og hendes indre kamp kommer jeg til at tænke på længe endnu.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


Hvis du var glad for Fru Marta Oulie, så læs også nogle af de andre fantastiske, nyoversatte klassikere i samme serie: Hjalmar Söderbergs 'Doktor Glas', Stefan Zweigs 'Utålmodige hjerter', Djuna Barnes’ 'Natteskov' og Vladimir Nabokovs 'Konge, Dame, Knægt'.