'Du er min arv' af Sidsel Ana Welden Gajardo

20.12.23
Litteraturformidler Emilie anbefaler denne uge en smuk og brutal roman om forbindelsen mellem en far og en datter. 

Hvad handler bogen om?

En ung kvinde befinder sig i sin afdøde fars lejlighed og forsøger at observere, indsnuse og indtage de sidste rester af hans kropslige tilstedeværelse i rummene. Herfra fortæller hun sin fars historie. Det er historien om en mand, der voksede op i Chile, gjorde modstand mod Pinochet, så og oplevede forfærdelige ting og endte som politisk flygtning i Danmark. Det er historien om, hvordan hans traumer og livagtige mareridt gradvist overtager hans liv og får ham til at isolere sig og sygne hen i sin lejlighed. Datteren mindes ham og hans liv med en enorm ømhed og kærlighed og hun åbner også døren til alt den smerte, skam og vrede, der ligger i deres fælles familiehistorie. 

Hvorfor skal man læse denne bog?


’Du er min arv’ er en tindrende smuk kærlighedserklæring, en knugende sorgfuld mindetekst og et stærkt og klart portræt af en traumatiseret far set gennem hans datters øjne. Bogen er en både modig og hudløs undersøgelse af hvad det kan gøre ved et menneske at befinde sig i flygtningens ubønhørlige limbo, af hvordan vold og traumer aflejrer sig fra generation til generation og af hvordan man kan forsøge at grave glemte og fortrængte fortællinger frem fra fortiden. Welden Gajardo skriver smukt og klart, og fortællingen om farens liv bliver også en prisme hvorigennem læseren præsenteres for de varige mærker, Pinochets styre har sat i Chiles kollektive bevidsthed.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


’Du er min arv’ er Sidsel Ana Welden Gajardos anden bog. Hvis man, som mig, falder for hendes særlige stil, er hendes debutroman ’I det hvileløse’ absolut også værd at læse.