'Det kolde våde land' af Adrian McKinty

09.11.22
Litteraturformidler Emilie anbefaler denne uge en fryd af en historisk krimi fra 1980'ernes Irland

Hvad handler bogen om?


Vi befinder os i Nordirland i 1981. IRA-medlemmer sultestrejker i deres fængselsceller, militærets helikoptere cirkler rundt på himlen over Belfast. ’The Troubles’ – altså konflikten mellem protestanter og katolikker – brænder i lys lue. Samtidig dukker flere lig op omkring Belfast, og alt tyder på at en homofobisk seriemorder står bag. Kriminalassistent Sean Duffy sættes på sagen, og hans skarpe, sarkastiske og usædvanlige hjerne får hurtigt sat skub i efterforskningen. Sagen er dog langt mere kompliceret end som så, og Duffy må snart jonglere med et væld af mistænkte, som alle er viklet ind i ’The Troubles’ og har forskellige dagsordener, mens chefen ånder ham i nakken og forbrydelserne fortsætter. 


Hvorfor skal man læse denne bog?


Adrian McKinty formår at ramme den perfekte balance mellem et mordplot man bare må følge til ende og en skarp skildring af en charmerende, fascinerende og foruroligende flok karakterer. Det er alt sammen flettet sammen med et levende tidsportræt af Nordirland i starten af firserne, som giver et emininet indtryk af landets tilstand midt i ’The Troubles’. For mig er tempoet helt perfekt for en krimi – det er ikke alt for hæsblæsende hurtigt og bestemt heller ikke for hyggeligt og langsomt. Man bliver ført afsted af et medrivende plot, men man kan stadig dykke helt ned i situation, karakterer og stemning. Heldigvis findes der flere bøger i serien om Sean Duffy. 


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


’Det kolde våde land’ er en perle af en detektivkrimi, hvor den historiske situation spiller en central rolle. På den måde minder den en hel del om Volker Kutschers krimiserie om politikommissær Gereon Rath i 1920’erne og 1930’ernes Tyskland, som også er blevet til den populære TV-serie ’Babylon Berlin’.