'Dengang da jeg var pige' af Knud Petersen

29.03.23
I denne uge anbefaler vi en unik erindringsbog om en ubeskrevet krog af Københavns historie

Hvad handler bogen om?


'Dengang da jeg var pige' er Knud Petersens fortællinger om sit liv som ’hanpige’ i 1910’ernes København. Fortællingen lægger ud med at unge Knud møder Alvilda i Scalas port i indre København. Alvilda er ’hanpige’ og kan straks se at Knud er sådan en der godt kan lide et ’rigtigt mandfolk’. Så Alvilda tager forældreløse Knud under sin vinge, introducerer ham til det københavnske ’hanpige-miljø’ og giver ham navnet Bella. Herfra følger vi Bellas introduktion til et slæng af ’hanpiger’ der holder til på Nørrevold, vi kommer med på Mutter Røvs trygge beværtning, til stort ’hanpige-bal’ i kjole og høje hæle og meget, meget mere. Det er medrivende røverhistorier fra Københavns baggårde og opgange, men også rørende beskrivelser af den konstante modstand en homoseksuel ’hanpige’ fra arbejderklassen må kæmpe sig igennem. 


Hvorfor skal man læse denne bog?


Fundet og udgivelsen af dette manuskript er virkelig enestående. Knud/Bellas erindringer giver ikke blot et levende indtryk af hvordan livet så ud for en ung ’hanpige’ fra arbejderklassen, men udfylder samtidig et stort hul i vores forståelse af arbejderklasse- og LGBTQ-liv i datidens København. Bogen giver simpelthen indblik i et stykke ukendt Danmarkshistorie. Men ikke nok med det – man skal nemlig også læse bogen for dens ærlige, velfortalte og medrivende beskrivelse af et ungt menneskes indre liv og erfaring med alt hvad det indebærer af modgang og ensomhed, glimt af lykke, stærke venskaber og jagten på den store kærlighed. 


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


'Dengang da jeg var pige' gør en skæbne levende for sin læser på bedste vis og giver adgang til nye sider af historien. Det kan bøger som f.eks. Pernille Ipsens 'Et åbent øjeblik', Sara Alforts 'Damer der var for meget' eller Karl Peder Pedersens 'Poul og kærligheden' også gøre.

Torsdag d. 11. maj kl. 19 får Stadsbiblioteket i Lyngby besøg af Dag Heede og Anne Nørkjær Bang, som har arbejdet med Knud Petersens erindringer og skrevet efterord til bogen. Tryk her og køb billet på lyngbykultur.dk