'Den store gud Pan' af Arthur Machen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.10.23
Nyd den første danske novellesamling af en af horrorgenrens helt store mestre

Hvad handler bogen om?

Der er næppe mange danske læsere, for hvem navnet Arthur Machen (1863-1947) vækker den store genklang. Ikke desto mindre er waliseren blevet fremhævet som inspirationskilde af vægtige navne som H.P. Lovecraft, Stephen King, Alan Moore og Guillermo del Toro. Machens noveller, som bedst kan klassificeres som gotisk horror – eller måske mere dækkende ’weird fiction’, kredser om mytologiske væsner, gammel folketro og en virkelighed der er skjult for menneskelig bevidsthed. 

En af Machens store forcer er, at han i sine historier ofte kun antyder uhyggen, så læseren selv kan spekulere de grusomme detaljer frem. Det er jo som bekendt, i vort eget indre, at den sande uhygge har sit bo. Jeg vil gerne fremhæve samlingens sidste fortælling ’Det hvide folk’, der med flere fortællelag og sære naivistiske sprog, øver en næsten hypnotisk virkning på læseren. 

Hvorfor bør du læse den?

Udover at være en blændende og stemningsskabende forfatter, var Machen mystiker med hang til alkymi, filosofi og slige kætterske discipliner.

Hans forfatterskab falder på et tidspunkt hvor oplysning og rationalistisk tænkning for alvor skiller den gamle og den nye verden. Hvis man – ligesom jeg, ynder at få stimuleret koglekirtlen og pirret forestillingen om, at fremskridtsbegejstringen har afskåret os fra kontakten til kræfter og/eller væsner, der nu kan øve deres (onde) indflydelse i det dulgte – så bør du læse ’Den store gud Pan – og andre fortællinger’. 

Hvad minder bogen om?

Det ligger lige for at nævne Edgar Allan Poe og H.P. Lovecraft når snakken falder på Machen. For de 3 forfattere deler en evne til at henføre læseren i en stemning og tilstand, hvor man synes særligt sårbar for gysets indtrængen i nervesystemet.

Det skorter heldigvis ikke på danske oversættelser af hverken Poe eller Lovecraft. Hvis det er for meget at bide over de samlede værker, kan man f.eks. starte med novellesamlingerne ’Udvalgte fortællinger’ fra Poes forfatterskab, og Lovecrafts ’Ved vanviddets bjerge’ – begge udkommet på dansk i 2019.