'Arv og miljø' af Vigdis Hjorth

Litteraturformidler Henrik anbefaler denne uge en roman om fortællingen i den svære og nære familie.

Hvad handler bogen om?

I ’Arv og miljø’ er der kamp om familiefortællingen! 
Vi følger i romanen Bergljot, der har et anstrengt forhold til sin familie. Men hvorfor hun har det, kan de ikke blive enige om, og heri ligger bogens nerve. Da faren dør, går moren og de fire søskende, herunder Bergljot, konstant hinanden på klingen, for de kan ikke blive enige om deres historie. Er det historien om en lykkelig familie, hvor alt gik som det skulle, indtil to af børnene begyndte at bilde sig selv ting ind, eller er det i stedet en historie med et mørkt kapitel om en far, der har begået overgreb?

Hvorfor skal man læse denne bog?

Bogen giver et hudløst ærligt indblik i et menneske, der er splittet mellem ønsket om at ville fortælle sin del af historien og ønsket om stadigt at være en del af familien. Vi kommer helt tæt på kampen for at blive fri for familiens skepsis og tvivl, der har sat sig fast i Bergljots hoved. Vi er nemlig igennem det meste af romanen i hendes indre, og alligevel er bogen et virvar af stemmer, fordi at hendes familie er blevet onde tunger, hun ikke kan få ud af hovedet. Vigdis Hjorth skriver utroligt skarpt om, hvor meget andre mennesker kan fylde i os – hvor svært det kan være at finde ro, når ens liv indeholder ødelagte forhold, der ikke kan manes væk, og derfor bliver ved med at hjemsøge.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

En anden bog, der præcist formår at vise nogle mennesker, der har svært ved at være forældre for deres børn, fordi deres eget liv og egne forestillinger kommer i vejen, er Linn Ullmanns fantastiske bog ’De urolige’. Fanges man mere af forsøget på at nå ind til tabuet, til det usagte, så kan jeg også anbefale Delphine de Vigans ’Alt må vige for natten’, som er forfatterens forsøg på – igennem skriften – at nærme sig moren, hvis liv blev levet i skyggen af et traume.

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område.

26.01.22