'Aquarica' af Benoît Sokal & François Schuiten

23.08.23
Havets myter flettes smukt sammen, i hvad der skulle blive tegneserieskaberen Benoît Sokals sidste værk. 

Hvad handler bogen om?

En blond pige med havfrueevner om bord på en mellemting mellem en gigantisk krabbe og en undervandsbåd på jagt efter en ung videnskabsmand, som hun har udset til at redde det lille samfund af skibbrudne, som lever en paradisisk tilværelse blandt palmer og papegøjer på ryggen af en hval. Hvis du stadigvæk læser med, er det den kulørte handling i tegneserien 'Aquarica', som er i to bind.

Det fremgår af efterordet, at tegneserien oprindelig var planlagt som en film med hollywoodstjernen Scarlett Johansson i hovedrollen som den blonde pige Aquarica, og hvis man er lidt fræk, vil man måske hævde, at den minder om en støvet og gulnet version af James Camerons Avatar-film. Vi befinder os nemlig i et lettere altmodisch univers inspireret af Jules Verne, Herman Melville og H.P. Lovecraft. Det vil sige et endnu ikke fuldt udforsket verdenshav med forunderlige undervandsbåde og verdensfjerne professortyper, hævngerrige hvalfangere med proteser og ældgamle havmonstre med en bevidsthed som overgår menneskets.

Det, som alligevel gør 'Aquarica' højaktuel, er, at det ikke mere er naturen, som er fjenden, men mennesket og civilisationen. Den deler med filmsagaen om de ædle vilde på exomånen Pandora en smuk drøm om, at menneskeheden trods den fremskredne teknologiske udvikling igen kan komme til at leve i harmoni med naturen.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Jeg synes, at man skal læse tegneserien for de smukke tegningers skyld. Det er, som om den klassiske tegnekunst efter fotografiets opfindelse har fundet et beskyttet reservat med de moderne tegneserieudgivelser. 'Aquarica' er et godt eksempel på de gamle mestres teknikker, såsom at tegne ved hjælp af volumener og skabe dybde i billederne ved hjælp af for-, mellem- og baggrund, i dette tilfælde nænsomt efterbehandlet i Photoshop.


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

'Aquarica' minder om den klassiske tegneserie 'Hemmelighedsfulde byer'af Benoît Peeters og François Schuiten. De første bind, som var nyskabende for deres tid, kan stadigvæk reserveres på bibliotek.dk.