New & Noteworthy

Dyk ned i en herlig pose blandede bolsjer når bibliotekets litteraturformidlere anbefaler de bedste bøger de har læst på engelsk i år:

Linda Grant - 'The Story of the Forest'

En slægtsroman om en jødisk families rejse fra Riga og ud i 1920'ernes Europa. De store verdensbevægelser fra krig, klasse og politik former familien og skubber dem rundt på må og få i tilværelsen. Linda Grant lykkes med at vise, hvordan tilfældigheder kan blive skelsættende for individdet og afgørende for menneskeskæbner.

Historien gnistrer af fortælleglæde og væver mesterligt løgn og sandhed sammen til en fascinerende familiemytologi. 

Lauren Groff - 'The Vaster Wilds'

Det er isvinteren 1610 på det britiske fort Jamestown i Amerika. Efter alt for megen nød og enlendighed flygter en ung tjenestepige ud i landskabet.

Alene i sneen kæmper hun sig frem i vildnisset for måske at finde et bedre liv. Mod al tænkelig modstand bliver denne overlevelseshistorie en fortælling om taknemmelighed, ydmyghed og ukuelighed. Lauren Groff har valgt at lade sproget bære præg af den tid det skal beskrive, og hun rammer en mesterlig balance mellem at skrive 'bedaget' og hyper moderne. Sikke en præstation!

Banana Yoshimoto - 'Dead-End Memories'

I fem små fortællinger fortæller Banana Yoshimoto om fem forskellige kvinder der alle er stødt på grund i livet. Med sødme, varme og mildhed beskriver hun modgang og sorg, men også stille handlekraft og en tro på det lyse i tilværelsen - trods alt.

Som i forfatterens tidligere bøger fortælles der sanseligt om frugt, te, gryderetter og konditorkunst; læs den ikke på tom mave!

Elif Batuman - 'Either/or'

Denne roman er anden del af fortællingen om den unge kvinde Selin, som forsøger at navigere i livet som studerende på Harvard i 1990'erne. Selin studerer russisk sprog og litteratur og er håbløst forelsket i en ældre studerende. Det lyder måske som en meget klassisk coming-of-age roman, og det er det til dels også, men så alligevel ikke helt. Selins måde at være i verden på er nemlig både særegen, overraskende og ret morsom. Det er en fryd at følge hendes dels u-imponerede, dels naive møde med livets udfordringer, og så tager romanen os ikke bare med på Selins indre rejser, men også på en rejse til Tyrkiet, som resulterer i mange interessante og underholdende forviklinger. 

Selvom romanen har en forgænger, kan den uden problemer læses, selvom man ikke har læst første del. 

Jonathan Rosen - 'The Best Minds - A Story of Friendship, Madness, and the Tragedy of Good Intentions''

I dette bemærkelsesværdige memoir forsøger Jonathan Rosen at genskrive fortællingen om sin barndomsven Michael Laudour. At skrive om og fra sin egen hukommelses brønd er altid en udfordring for en forfatter, men her måske i særlig høj grad. Nemlig fordi Michael Laudours liv i forvejen har været igennem en mediemølle af de helt store. I sin ungdom blev han ansigt og forkæmper for mennesker, der lever med skizofreni. I en stor portrætartikel i New York Times fik resten af verden indblik i hans livshistorie, hans kamp med sygdommen og hvordan han formåede at gennemføre Yale Law School på trods. Hans historie tiltrak sig så stor opmærksomhed, at en Hollywood-instruktør købte filmrettighederne til hans historie, og Laudour fik selv et stort forskud på at skrive sin selvbiografi fra forlaget Simon & Schuster. Kort herefter blev Laudour dog også ansigt for en langt mørkere historie, da han under en psykotisk episode slog sin forlovede ihjel. 

Jonathan Rosen formår med utroligt klarsyn, eftertænksomhed og empati at genbesøge sin vens tragiske historie og kaste et nyt og langt mere nuanceret lys på hans liv. Samtidig trækker bogen linjer til større samfundsmæssige udviklinger og debatter om, hvordan vi forstår og behandler mennesker, der lever med psykisk sygdom. Denne bog er både medrivende, øjenåbnende og usædvanligt rørende - læs den! 

Mohsin Hamid - 'The Last White Man'

En morgen vågner vores hovedperson Anders op og opdager at hans hud har skiftet farve i nattens løb. Anders plejede at have  lys hud, men nu er hans hud umiskendeligt mørk. Men ikke nok med det, for over hele landet sker det samme for flere og flere mennesker i løbet af de følgende uger. Vi følger Anders mens det går op for ham, hvor stor forskel der er mellem hans tidligere liv og hans nuværende. Folk behandler ham pludselig med mistro og frygt, han mister sit job og isolerer sig mere og mere, mens verden omkring ham oplever store rystelser. 

Denne korte roman skildrer med næsten minimalistisk klarhed, hvordan vores samfunds indgroede racisme spiller sig ud i denne særprægede situation. Roman er syleskarp og maner til eftertanke og selvgranskelse, men holder dog stadig fast i, at mennesket besidder evnen til at ændre sig og til at knytte tætte bånd til andre. 

Gabrielle Zevin - 'Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow'

Hvad er vigtigst – livslange venskaber eller romantisk kærlighed? Og hvor går grænserne mellem dem? 

De to kloge og nørdede børn Sadie og Sam mødes under sørgelige omstændigheder, og knytter et særligt bånd over et spil Mario Kart. Senere, som unge voksne, bliver de verdensberømte for de spil, de sammen skaber sammen med en tredje ven. Marx. Lad dig charmere og rive med af denne gribende, menneskekloge og 90’er-nostalgiske fortælling om, hvad der er vigtigt i livet, hvordan man holder fast i sine drømme og samtidig i de mennesker, man elsker, og om alle de uforudsete udfordringer og eventyr, man møder på sin vej. 
 

Ian McEwan: Lessons

En på alle måder stor dannelsesroman, hvor vi følger hovedpersonen Roland Baines gennem hele livet - fra han bliver født kort efter 2. verdenskrigs afslutning og frem til han er over 70 år.

Vi kommer både helt ind under huden på Roland og føres samtidig igennem det 20. århundredes skelsættende begivenheder såsom Cubakrisen, Murens fald og Brexit, og romanen skildrer overbevisende, hvordan store historiske begivender påvirker den enkeltes personlige liv.

 

Louise Kennedy: Trespasses

En medrivende og hjerteskærende roman om forbudt kærlighed i 1970'ernes Nordirland, hvor konflikten mellem katolikker og protestanter er på sit højeste.

Om den unge katolske lærer Cushla, som indleder et hemmeligt forhold til en ældre forsvarsadvokat, der får alle advarselslamper til at blinke. Michael er nemlig gift og, måske værre endnu, protestant.
En roman, som på levende vis skildrer forelskelsens eksplosive beruselse og den frygt og vold, som gennemsyrer samfundet og når som helst kan få fatale konsekvenser.

Kathryn Schulz: Lost & Found

En smuk bog, som bedst kan beskrives som en blanding mellem erindringer og essays. Et portræt og en hyldest til forfatterens afdøde far og til partneren C, som hun for nyligt er blevet gift med.

Bogen handler om sorg og kærlighed og om, hvordan de to begreber er uløseligt forbundne. Her er store følelser, men også indsigtsfulde refleksioner og referencer til litteratur, filosofi og sprogteori.