Ensomme bøger

Januar er blevet til februar. Nedlukning er blevet til nedlukning.

For mange af os er den bizarre dagligdag for alvor begyndt at trække tænder ud. Ikke kun på grund af problemet med at finde lysten til at lære tre meter fra sin PlayStation. Og heller ikke kun på grund af det skizofrene i at skulle hjælpe sin 11-årige, mens man sidder i jakke og sweatpants til dagens første Zoom-møde.

Det uvante liv, vi alle har fået tvunget ned over os, har nemlig også med al sin alenetid givet de fleste af os en form for ensomhed. Det er en følelse med en udløbsdato, men udløbsdatoen skrider. Og på mærkelig vis er det også en følelse, vi er en slags eksperter i på biblioteket.

Læsere er nemlig vant til deres egen form for ensomhed. At holde os sammen på afstand er faktisk, hvad bøger kan, når de er bedst. Derfor har vi plukket nogle bøger fra hylden, som alle på hver deres vis handler om det at leve isoleret. Vi håber, at de kan få selskab af dig.

"Stoner" af John Williams

Da den unge William Stoner bliver introduceret for litteratur, mens han læser til agronom, er det starten på en historie om Første Verdenskrig, klasseforskelle og familieliv, som mest af alt er historien om en mand, der må konfrontere ensomheden i sig selv. Dette er ingen universitetsbog, ingen verdenskrigsskildring, ingen familiekrønnike. Det er en historie, som er alt dette og mere, og som på godt 300 sider maler hele en lille ensomheds univers.

"Stoner" findes også som ebog og netlydbog på eReolen
– og som engelsk ebog og engelsk netlydbog på eReolen Global

"Relikvie" af Julie Mendel

Med sine debutdigte om at leve som enkeltpassageren i metroen, den selskabsløse på cafeen og den stiltiende på gåtur i København, udtrykker Julie Mendel hvordan det at leve i ensomhed er at leve på kanten af det menneskelige. Det er skærende, skrøbelige tekster, men også små bidder af lys. Så meget som de kortlægger, hvordan det er at være smadret for sig selv, kigger de altid efter det smukke i hverdagen – ud af længsel, ud af desperation, ud af ren og skær lyst til at overleve.
 

"Det du har om halsen" af Chimamanda Ngozi Adichie

Ensomhed, ulighed, uretfærdighed. Det er den treenighed, der forener disse 12 noveller om kvinder og mænd med rødder i Nigeria, der forsøger at finde deres plads rundt omkring i verden. På den måde fortæller disse rørende og intime historier om, hvordan ensomheden ofte opstår, jo tættere vi kommer på andre – andres uopnåelige tryghed, andres usynlige privilegier, andres uskyldige utilstrækkelighed.

"Det du har om halsen" findes også som ebog på eReolen

"Solar" af Theis Ørntoft

Den første roman fra en af de unge mestre i dansk poesi handler om en mand ved navn Theis Ørntoft, der falder ud af samfundet. Rejsen fra en højkulturel tilværelse som forfatter og højskoleunderviser til et liv med fodboldritualer, lagerarbejde og kriminalitet er en historie om, hvad der sker med et menneske, når man én efter én fjerner dets ydre rammer. Det er spørgsmålet om, hvor meget af en selv, der er tilbage, når man kun har en selv tilbage, og det passer i den grad til en æra i vores liv, hvor ugens højdepunkt er at handle stort ind i Bilka.

"Solar" findes også som ebog på eReolen.dk

"Jammers Minde" af Leonora Christina Ulfeldt

Din mand har begået landsforræderi og du bliver fængslet i et tårn i 22 år. Du skriver en bog om de mere end to årtiers fangenskab, men helt ufatteligt bliver det ikke så meget en selvynkende beretning, som det bliver et manifest om at overleve isolation. Sådan er "Jammers Minde", en bog der funkler med vid og fortællelyst. Det er en vigtig klassiker, men det er lige så meget en historisk spændende, yderst velskrevet selvhjælpsbog om at blive på toppen, når man rammer bunden. Husk at vælge en moderniseret udgave!

"Jammers minde" findes i flere forskellige udgaver som både ebog og netlydbog på eReolen

"Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej" af Gry Stokkendahl Dalgas

Denne prisvindende bog om en transkønnets kvindes kamp for at finde en ny plads i en verden, der ikke altid har plads til det nye, kan opsummeres i ét ord, nemlig ’varmende’. For det er helt afsindigt, hvordan Gry Stokkendahl Dalgas formår at være så hjerteåben og fri for bitterhed, når hun skitserer et sejt trask mod at finde sig selv, der kun kan gås alene. Dette er en bog, der skriger efter selskab. Ikke fordi den har brug for støtten, men fordi den med sin kolossale medmenneskelighed ønsker at give den.

"Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej" findes også som ebog på eReolen

"Robinson Crusoe" af Daniel Defoe

Historien om den britisk søfarer, der efter et skibsforlis må tilbringe 28 år på en øde ø, er i disse dage ikke så vanskelig at relatere til. For føles det ikke som at se ud mod et afvisende hav, når man hver morgen vågner og tjekker i kalenderen, hvor mange dages nedlukning der mangler? Og føles det ikke som at samle kokosnødder og fange strandkrabber, når man endnu en aften åbner køleskabet uden den ringeste idé om, hvilken ugedag eller måned det er? Bogen om Robinson Crusoe kan fås i både originale, forkortede, omskrevne og illustrerede udgaver. Ingen corona-ø er komplet uden!