Berigende, berusende og betagende læseoplevelser

De allerbedste romaner fra 2021

Bibliotekarerne Lise og Silja har tygget sig igennem en kæmpe bunke romaner fra det forgangne år. Efter mange gode timer på sofaen kan vi her præsentere listen med de allerstørste læseoplevelser, og der er både debutromaner, darlings, nyoversatte klassikere og overraskelser iblandt.

Vi håber, at udvalget her kan inspirere dig til din næste læseoplevelse.

Nordisk samtid

’Kødets tid’ er det realityprogram Mercuro Cano tilmelder sig sammen med sin kone for at klinke skårene efter utroskab og den almindelige trummerum. Det er meningen deltagelsen skal redde deres ægteskab, men det viser sig at være parterapi fra helvede. 
Det er en litterær thriller der ikke hæver den pegende finger, men alligevel formår at tale om kødet versus ånden.

’Dagene, dagene, dagene’ er en knivskarp, kynisk og poetisk pageturner, som foregår henover én intens uge, hvor fortælleren Bibbs desperat forsøger at skaffe 100.000 kr. Bibbs er fuldstændig skruppelløs i sin jagt på penge og opmærksomhed fra sin følgerskare på instagram. Og selvom hun lyver, manipulerer og ydmyger sig selv kan man ikke lade være med at holde af hende for der er også momenter med stor indsigt, også selvindsigt. Men er det for sent for hende at finde tilbage til et jeg, der ikke er til salg?

Forfriskende, underholdende læsning som også har smukke, kloge sætninger, som man får lyst til at gemme og genlæse.
 

Den 50-årige forlægger Martin Berg står over for en mellemstor midtlivskrise: Hans hustru, Cecilia Berg, har været frivilligt og sporløst forsvundet i 15 år, hans to børn er snart voksne, og den roman, han har arbejdet på hele sit liv, bliver nok aldrig færdig. I bedste domestic noir-stil er det spørgsmålet om hustruens forsvinden, der gør bogen til en afhængighedsskabende læseoplevelse. 

"Jeg kapper hendes hals over med et øksehug”. Fra allerførste sætning i ’Et liv forbi’ er døden nærværende. 67-årige Anne får konstateret uhelbredelig kræft, og inden hun giver sin voksne datter Sigrid besked, går hun i gang med at aflive gårdens høns. Forholdet imellem mor og datter er præget af afstand, afmagt og anklager og nu er der pludselig ikke meget tid til at nærme sig hinanden. 
Historien bliver fortalt af Anne og Sigrid på skift, så man får adgang til begge parters inderste tanker og følelser og oplever dels alt det de gerne ville sige og gøre for hinanden - og også alt det, de misforstår og fejlfortolker. 
En indsigtsfuld og lavmælt psykologisk roman til læsere af fx Ida Jessen og Lotte Kirkeby. 

Dyja har arvet en bolig fra sin grandtante, der også var jordemor, og nu bor hun i en lejlighed, der er overdænget med tantens gamle møbler og bøger. Grandtanten, Fifa, forløste børn hele sit liv. Og så skrev hun artikler om dyr og natur. 
Det er en hjertevarm, styrkende og lavmælt humoristisk fortælling der med glimt i øjet fortæller om lyset og livet.
 

Suveræne serier

Strouts trademark er at skrive om det indre drama, og det gør hun også i ”Åh William” som er 3. selvstændige roman i serien om forfatteren Lucy Barton, som kommer fra det rene ingenting, men nu er succesfuld forfatter i New York. Sammen med sin eksmand William drager Lucy på en rejse til Maine og undervejs får hun glimt af små minder, som giver hende nye nuancer i opfattelsen af William og sig selv.
Det er en lavmælt og inderlig fortælling, som både er fuld af ømhed og smertefulde følelser. Læs den for de lyslevende, komplekse karakterer, og de mange indsigtsfulde refleksioner.  
 

Tredje del af en septologi. For læsere af nyere eksperimenterende litteratur og med interesse for filosofi.
Tara Selter har uden held forsøgt at vende tilbage til en almindelig fremadskridende tid. Hun har forsøgt at skabe årstider ved at rejse nordpå for at finde vinter og sydpå for at finde solskin og sommer. Nu opdager hun, at hun ikke er den eneste, der er fanget i den attende november.
 

“Jeg kan føle mig hjemme alle steder. Det er ikke en evne, det er en sorg”. Sådan tænker den unge fortæller Tue - og rodløsheden og hjemløsheden, både i fysisk og eksistentiel forstand er omdrejningspunkt for fortællingen. Det er dog på ingen måde en tung roman at læse, for sproget er let og ligetil og kapitlerne er korte og fyldt med skarpe dialoger, så man stryger lige igennem. 
En rørende og tragikomisk roman, skrevet med en utrolig sans for humoristisk timing og et skarpt blik for sociale koder og klassemarkører.
 

Opfølgning på Sveas søn. For alle med interesse for litterær samfundsanalyse. Ligesom ’Sveas søn’ er ’Datteren’ først og fremmest en allegorisk bog. 
I ’Datteren’ er vi nået til folkehjemmets anden generation, personificeret ved Ragnars datter, Elsa, som er lige dele datter af sin far og af sin tid. 
 

Barndommens traumer

En foruroligende, voldsom og sansemættet roman om sorg, skam, ensomhed og overlevelse.
Efter storebrorens tragiske død er fortælleren Jas og hendes søskende stort set overladt til sig selv og må prøve at forstå døden og håndtere tabet og sorgen. 
Forfatteren formår på overbevisende vis at skildre barnets perspektiv og lidt naive logik. Det skyldes blandt andet brugen af dybt originale sprogbilleder, som kommer fra hverdagen på gården. Jas beskriver fx sin mor sådan her “Hendes øjne er begyndt at ligge dybere i den seneste tid, ligesom min gamle punkterede fodbold, der synker længere og længere ned i møddingen ved siden af stalden. 

Romanen kan anbefales til læsere af fx Kim Leine og Iben Mondrup som også skriver råt og kropsligt om skam, svigt og seksualitet.
 

En magisk og eventyrlig fortælling om en syvårigs måde at håndtere sorg på. Romanen skildrer barnets sorg og savn og i vanlig Stefánsson-stil med eventyrlige sproglige billeder.
Romanen er opdelt i fire dele og bevæger sig samtidig i fire tidsspor: Fortællerens nutid omkring 2002, hvor han ser tilbage på sin mest smertefulde fortid, da han omkring 1970 mistede sin mor; hans oldeforældres historie kort før 1920, fortalt som en generøs kærlighedshistorie; og endelig hans egne forældres kærlighedshistorie i 1959.
 

Velskrevet og spændende biografisk roman om videnskabskvinden Marie Hammer, der levede et usædvanligt og fascinerende liv som rejsende forsker i fem verdensdele.
Eva Tind, der har digtet lidt til om Marie Hammers personlighed, ruller, med uddrag af notesbøger og gengivelse af interviews, hendes liv op fra barndommen til hun som 80-årig har trukket sig tilbage og bliver interviewet af Familie Journalen.
 

’Slugt’ fortæller om det sidste år af den amerikanske fotograf Francesca Woodmans liv. Som blot 22-årig tog Woodman sit liv med et spring fra et hustag i New York en vinteraften i 1981. Resten af romanen ligger forud for dette i tid. 
Romanen giver et portræt af kunstscenen i New York i slutningen af 70erne, hvor Francesca voksede op i en kunstnerfamilie med moren som en excentrisk keramiker, og faren som en forsmået maler.
 

Kokoschka hyres af Agatha Christies barnebarn til at male et portræt af krimiforfatteren i anledning af hendes 80-års fødselsdag.
Malerarbejdet, som finder sted i en stue i Chelsea, kommer til at tage længere tid, end nogen havde regnet med. For inden Kokoschka kan portrættere en person, må denne person have fortalt ham sin livshistorie. Og før mrs. Christie vil fortælle maleren sin, må han fortælle hende, hvem han selv er.
 

Klassikere i nye klæder

En nyoversættelse af italienske Natalia Ginzburgs gennembrudsroman fra 1963.

Fra første side bliver læseren lukket med ind i Ginzburgs barndomshjem i - en lejlighed i Torino hvor hun vokser op som den yngste i en børneflok på fem i tiden før og under 2. verdenskrig. Et lunt og snakkende portræt af den livlige, excentriske og intellektuelle familie, som bliver bundet sammen af anekdoter, faste vendinger og finurlige ordsprog. Samtidig er romanen også et levende tidsbillede, for familiens hjem var centrum for kendte skikkelser fra kulturlivet og intellektuelle antifascister.

Den lune tone og kærligt udleverende skildring af den excentriske familie minder om Gerard Durrells erindringsroman “Min familie og andre dyr”, som dog ikke har 2. verdenskrig som det alvorlige bagtæppe. 
 

Sigrid Undsets debutroman fra 1907. 
Hovedpersonen, Marta, begynder sin dagbog på et tidspunkt, hvor hendes ægtemand, Otto, er på sanatorium med en terminal lungetuberkulose. Hun indleder med ordene ’jeg har været min mand utro’. 
Gennem dagbogsoptegnelser fra foråret 1902 til sommeren 1904 følges hendes selvransagelse og bearbejdelse af sin skyldfølelse. 
Bogen har forord af Ida Jessen, og læsere af Ida Jessens og oversætteren Karen Fastrups romaner vil også synes om denne
 

Bonusrunden

Meget fin samling med overraskende og atmosfæriske noveller, som giver et lille blik ind i japansk kultur. Fortællingerne er befolket af fremmedgjorte karakterer og bevæger sig inden for det magisk realistiske, surreale og bizarre.

Et varmt, sanseligt og reflekteret erindringsessay, som er et portræt, en hyldest og en kærlighedserklæring til forfatterens mormor og dennes to søstre, som boede sammen på Kaplevej 97 i Virum.
Forfatteren går huset igennem rum for rum, og undervejs opstår fine erindringsbilleder og refleksioner. Der er humor, selvironiske bekendelser og veloplagte referencer til forfattere som Walter Benjamin, Agnes Henningsen og George Perec. 
Det er læsning som sender én tilbage til barndommens gade og barndommens særlige magi.
 

Erindringsessay af lyriker Søren Ulrik Thomsen, der laver nedslag i perioden, hvor han som teenager flyttede med forældrene fra Stevns til København. Om det år, 1972-73, og de refleksioner, der udgik derfra. 
Bogen er blændende skrevet og fyldt med eftertænksomhed og kærlighed til de forældre, der har en stor betydning i den.