8 lumre sommeranbefalinger

Kvalitetslitteratur med masser af nærkontakt

Den skrevne erotik er ikke nødvendigvis forbundet med høj litterær kvalitet. Heldigvis er der masser af undtagelser – både i de store klassikere, du kan læse om på litteratursiden.dk, og i andre læseværdige og anmelderroste bøger, der ikke kan købes i døgnkiosken.

Erotiske fortællinger fortalt af kvinder

Nye, kvalitetsbevidste erotiklæsere kan med fordel starte her, for denne velredigerede bog indeholder noveller og romanuddrag fra nogle af de bedste kvindelige forfattere fra det 20. århundrede. Vi snakker Anaïs Nin, Kerstin Ekman, Inger Christensen, Joyce Carol Oates, Suzanne Brøgger, Audre Lorde. Bogen kan læses som en antologi af velskrevne, saftige, kraftfulde og stemningsfulde erotiske scener, men den kan også ses som en (sommerlummer) indgang til nye forfatterskaber for den enkelte læser.

Kirsten Hammann: Se på mig (2011)

I denne murstensroman flytter en mandlig lejer ind hos en kvinde, der brændende ønsker sig et barn og derfor ofte har mandligt besøg. Lejeren savner inspiration til at skrive en roman og installerer et kamera i en bamse på kvindens soveværelse. Den yderst velskrevne roman skildrer letgenkendelige livssituationer og mennesketyper på elegant vis samtidig med, at den hemmelige overvågning af bl.a. en seng giver bogen lidt mere saft end lignende skarp samtidslitteratur.

Sophus Claussen: Djævlerier (1904)

Sophus Claussen var kontroversiel, både i sit sprog og sine dristige temaer, i sin samtid. Det er han naturligvis ikke, når man læser ham med nutidens briller. Alligevel er der en herlig friskhed i digtenes rimede strofer om underskønne græske muser og kirkeknælende skønjomfruer.


Kristina Stoltz: Et kød (2012)

Bogen, der har undertitlen ’erotiske fortællinger’ er nok den, hvor erotik og eksplicit sex fylder mest her på listen. Alle fint indrammet i en mellemmenneskelig fortælling – efter endt læsning sidder man både tilbage med adskillige billeder for det indre øje samt en følelse af, at erotisk nærkontakt er mere og andet end bare kroppens fysiske tilfredsstillelse – ikke mindst i novellen ’Kundalani’ hvor den syge ægtemands massør giver en del mere end bare massage til den 81-årige Linea og hendes aldrende og pludselig meget levende krop.

Karen Fastrup: Udfordringen (2013)

Karen Fastrups velskrevne roman formår på drilsk og overlegen vis at flette de kortere erotiske noveller sammen med en rammefortælling om seks forfattere på skriveophold i Tanzania. Opholdet er betalt af en anonym rigmand, det eneste de skal gøre til gengæld er at skrive erotiske noveller til ham. En saftig og medrivende bog – så velskrevet at man næsten kan mærke savannen omkring en, når man læser.

Stefan Zweig: Eros (1953)

Eros indeholder tre noveller, der har det erotiske møde mellem to mennesker som omdrejningspunkt. I sin vanlige virtuose stil lader den østrigske stjerneforfatter de stemningsfulde scener udspille sig i feltet mellem psykologi og erotik. Den erotiske stemning viser sig både i eksplicit nærkontakt og skildringer af hede sommerlandskabers sukken efter regn.

Christina Hagen: Sexdronning (2008)

En anderledes og rå novellesamling for læseren, der holder af det fandenivoldske og af, at sex ikke nødvendigvis er noget harmonisk og smukt. I novellen ’Mads’ skildres et ulige forhold mellem den stærke, lystne og rå fortæller og den forelskede fyr, der ser så ulækkert glad ud og efter dette forhold vil forelske sig i en lyshåret pige i blafrende sommerkjole. Bogen er Christina Hagens debut, og senere har hun fortsat den fandenivoldske, konfronterende stil i bl.a. White Girl og Jungle, der begge kombinerer tekster med et ganske ugenert og råt billedmateriale – længere væk fra den erotiske lægeroman kommer vi næppe.

Charlotte Roche: Fra skødet (2012)

Roman om familierelationer, erotik og traumer fra forfatteren til den nyfeministiske bestseller ’Vådområder’. En alvorlig bog, men også en saftig bog med masser af erotiske scener, både de hverdagslige og de mere spicy på det lokale bordel. Et eksempel på, hvor godt det kan være, når god litteratur om store emner i tilværelsen ikke slutter kapitlet når sengelampen slukkes.