7 stærke danske debuter

Nogle forfattere skal tage tilløb til deres gennembrud, men for nogen sidder den lige i skabet.

Derfor anbefaler vi 7 stærke danske debuter fra den senere tid - og nå ja, en enkelt klassiker.

1. Krat

Eduard er en stjerne og Poul Martin er et nul. Eduard lykkes med alt, men Poul Martin må slide sig til det mindste. De to er barndomsvenner i 1920’erne, og da langt senere ligger på dødens rand, er det barndomsvenskabet, han tænker på. Og så fyres der op for Christian Jungersens uforlignelige evne til at kombinere det tætte og psykologiske med den stort anlagte fortælling.

2. Hambros Allé 7-9-13

Hambros Allé 7-9-13 er opdelt i to afsnit, ”Festen” og ”Efter festen.” Sådan er den tematiske opdeling også i denne menneskenære og sprogskarpe historie om tre husstande på Danmarks dyreste villavej – der er inden finanskrisen, og der er efter.

3. Det bliver sagt

Det bliver sagt er en unik selvbiografi, fordi bogens emne, pædofili, har den perfekte formidler i Kristian Ditlev Jensen, som aldrig ryster på hånden, aldrig viger uden om og aldrig lader sig overvælde. Historien om den række overgreb, den voksne Gustav begår mod ham, sidder i en for evigt. Og det gør harmen over den milde straf også.

4. Den som hvisker

Fantasybraget om den magtbegærlige Shiroin, der slår sin far ihjel så hun kan kræve sin plads på imperiets trone, rummer både blod, mystik og romantik. Bogen er en ambitiøs og vellykket start på serien ”Det røde daggry”, og den skal ses i virkeligheden – både omslaget og siderne er knaldrøde!

5. #bucketlist

Zola har aldrig været vild, men sommeren inden hun starter på universitetet laver hun en bucketlist med kun to regler. Alt skal gennemføres i juli. Og alt skal dokumenteres på Instagram. Sådan starter et opfindsomt, hjerteligt og bragende underholdende sommereventyr.

6. Pigesind

Tove Ditlevsen lille debut er gang på gang en overvældende stor læseoplevelse om de følelser, der ligger dybest i et menneske. De 32 digte er lynnedslag i dagligdagen, der med ganske få ords hjælp styrter ind mod det ømmeste, det mest bitre og de små dramaer, der gør et liv til et liv.

7. Kalak

Det fortabte liv. Det er, hvad Kim Leine formår at skrive sig ud af med Kalak, en barsk og selvudleverende erindring om et liv med mange slags misbrug. Der er måske ikke en dansk forfatter, der er bedre til at se dybt i sine egne afgrunde, end ham, der debuterede med denne overvældende livshistorie.