Luften i litteraturen

07.09.23
Åndedrag, små briser, globale vindsystemer - luften strømmer gennem os alle og igennem litteraturen. Den 5/9 afholdt vi "Litteratur i det fri" med luften som tema.

Juliana Spahr: 'Denne forbindelse mellem alle med lunger'

Denne enestående digtsamling er skrevet i kølvandet på 11. september 2001. Med udgangspunkt i dette historiske øjeblik tager den livtag med både store, komplicerede politiske dilemmaer og med helt små, gennemgribende sammenhænge mellem alle levende væsener som katastrofen synliggør: nemlig luften vi indånder.

Spahr har et vildt skarpt og enormt følsomt blik for hvordan denne forbindelse mellem os alle kan være både vidunderligt smuk og helt ubærlig. Som hun skriver i den originale engelske version:

"How lovely and how doomed this connection of everyone with lungs."

          Bog:
          Denne forbindelse mellem alle med lunger (dansk)
          Juliana Spahr

Helen Macdonald: H for høg

Da Helen MacDonald mister sin far pludseligt forsøger hun at bearbejde sin sorg ved at træne en notorisk vanskelig fugl, nemlig en duehøg. Selvom MacDonald er professionel falkoner, kræver dette projekt næsten ubrudt fokus og tålmodighed mange måneder i træk. Hun bliver så opslugt af processen, at hun nærmest mister grebet om sin egen menneskelighed og lader sig svæve med ind i høgens verden af jagtinstikter, menneskeskyhed og himmelflugt.

'H for høg' er en bemærkelsesværdig og rørende erindringsbog, der rummer smukke refleksioner over grænserne mellem det dyriske og det menneskelige og erkendelser af, at menneskehænder ikke kun er skabt til at en duehøg kunne hvile sig dér, men at de også har brug for andre menneskehænder at røre ved. 

Albert Camus: 'Vinden i Djemila'

Vinden i Djemila er en kort prosalyrisk tekst fra Albert Camus’ helt tidlige forfatterskab. Den beskriver et besøg ved den romerske ruin-by Djemila, som ligger i det nordlige Algeriet.

Den unge fortæller oplever vinden der blæser fra bjergene og ned igennem de antikke søjlegange som noget, der både nedbryder og udtørrer hans krop – men også som en forenende kraft, der indoptager ham og forbinder ham med fortiden, naturen og omgivelserne.

          Bog:
          Essays : vrang og ret : ungdommens land : sommer (dansk)
          Albert Camus

Lauren Groff: 'Florida'

I denne novellesamling bliver vi præsenteret for historier fra solskinsstaten Florida, som viser de mindre solbeskinnede sider af denne del af USA.

I en af novellerne manifesterer luften sig i en af sine vildeste former: Som en stor orkan, der får størstedelen af Floridas indbyggere til at flygte over hals og hoved. Novellen følger en kvinde, der ikke følger strømmen af flygtende, men i stedet bliver i sit hus, drikker dyr rødvin og lader orkanens voldsomme vinde ruske op i sine dybeste erindringer og sindets mørke afkroge.

Walt Whitman - 'Sang om mig selv'

Walt Whitmans hovedværk 'Leaves of Grass' sendte chokbølger ud i sin samtid, særligt på grund af Whitmans ligefremme portrættering af begær og seksualitet. Samtidig formulerede Whitman eskpansive og nytænkende tanker om et større selv og dets tilknytning til den omgivende verden. 'Song of myself' eller på dansk 'Sang om mig selv' er en del af 'Leaves of grass', og her knytter Whitman på smukkeste vis selvet og verden sammen netop gennem åndedraget og altså luften der strømmer mellem os.