Havet i litteraturen

Kom med når litteraturen kaster sig ud i bølgerne

Havet er så stort og uden for vores kontrol. Det er derfor, at der skal en indgriben til fra Gud, for at Moses kan kløve vandet. Men det er også farligt og kan koste os livet, hvis vi ikke passer på - og alligevel kan vi ikke lade det være med at drømme os ud på det, at svømme i det og forsøge at blive herre over det. Så selvfølelig støder vi også på det store hav i bøgernes verden. 

Når havet siger godmorgen – Katherine Mansfield

En af novellens helt store mestre er newzealandske Katherine Mansfield. Som en anden Virginia Woolf, formår hun at bevæge sig gennem verden som et vindstrejf, der opfanger naturen, dyrene, tankerne og stemningerne, så vi fornemmer en rød tråd, der går gennem hele verden.
         I bogens indledende novelle starter vi ved en bugt en tidlig morgen, før solen er stået op. Her beskrives poetisk, hvordan duggen ligger på blomsterne og græsset, som havde bugtens bølger om natten rullet sig så langt ind over landskabet, at man ville have kunnet se fisk igennem vinduerne. Så smukt vågner verden i Mansfields univers!

Når man møder sin gamle klasselærer på havnen - Elizabeth Strout

Få romaner giver en fornemmelse af stedet som Elizabeth Strouts Olive Kitteridge, der foregår i en lille by i den amerikanske delstat Maine tæt ved havet og klipperne. Her er naturen tæt på og minder hele tiden byens mange karakterer om livets farer og foranderlighed.  
         Havnens mågeskrig er også baggrundstæppet, da vi introduceres for karakteren Kevin. Han er taget tilbage til barndomsbyen og sidder i bilen og kigger ud over havet, mens han prøver at samle modet til at sige farvel til livet. Han kommer dog på andre tanker, da det banker på bilruden. Det er hans gamle klasselærer, Olive Kitteridge, der har genkendt ham. 

Havet som det forløsende intet - Thomas Mann

Havet er så uendeligt langt fra vores samfunds normer. Derfor sidder kunstneren Gustav von Aschenbach i Thomas Manns Døden i Venedig på stranden og drømmer sig ud på havet. Her er der frihed fra alt det, der gør begæret efter den unge smukke dreng umuligt at føre ud i livet. I sin uendelige indifference overfor menneskets moral virker havet som den ultimative befrielse og forløsning, men derfor måske også som døden selv. I hvert fald indtil den smukke unge dreng igen træder ind i Aschenbachs synsfelt.

Havets eksistentielle kald - Rainer Maria Rilke

Havet kan også indirekte finde vej til litteraturen, fx som inspiration. Da Rainer Marie Rilke efter sin roman ’Malte Laurids Brigges optegnelser’ følte sig kunstnerisk udmattet, var han bange for, at det sidste ord var hevet ud af ham. Men pludseligt, da han skuede ud over havet ved Duinoslottet ved den norditalienske kyst, kom sætningen ”Hvem, hvis jeg skreg, ville høre mit skrig blandt englenes ordener?” til ham. Det blev åbningslinjen til hans digtsamling Duinoelegier, som tog sit navn efter stedet, hvor inspiration igen var kommet til ham.    

Det svimlende indre - Linn Ullmann

Havet er svimlende for vores hovedperson i Pige, 1983, da hun med hunden går ned mod havet for at bade. ”Svimmelhed er ikke rædslen for at falde, læste jeg et sted, men et ønske” skriver hun. Men når man først er i havet bliver verden igen ny – vejen tilbage på land viser verden fra en ny vinkel, og man mærker klippens varme mod fødderne. Det bliver en kortvarig oplevelse af jordforbindelse i den ellers svimlende roman fra Linn Ullmann, der undersøger et menneske, der hjemsøges af sit tidligere jeg.

Det altopslugende hav – Josefine Klougart

Havet har mange menneskeliv på samvittigheden, og det er de to små søstre udmærket klar over i Josefine Klougarts Alt dette kunne du få. Derfor binder de et reb om maven på hinanden, så havet ikke tager dem. Men når det pludseligt ikke trækker i den anden ende længere, ved man, at der er noget galt. Denne scene i romanens begyndelse sætter bogens grundlæggende tematik – hvordan vi er så bundet til familien, at vi mister fodfæstet, når den forsvinder.