Ud i naturen

Inspiration til læsning og aktiviteter omkring naturen i børnehaven.

Insekter kribler og krabler, og man kan godt blive lidt bange for dem. Hør hvordan Teresia overvinder sin frygt for myrer.

I kan efter bogen tale med børnene om, hvorfor Teresia er bange for myrer, og hvordan hun overvinder sig frygt. Udforsk jeres egen legeplads og se om børnene kan finde myrer eller andre krible-krable dyr, som I kan kigge nærmere på.

Insektliv i haven for de yngste børn. Her er fakta om forskellige insekter og farvestrålende billeder – lige til at gå på opdagelse i.

Tal med børnene om de enkelte dyrs udvikling. Vælg evt. ét dyr og lav malerier, perleplader eller figurer (silk clay, modellervoks eller lignende) af de enkelte stadier i dyrets udvikling.

'Her i naturen' er for de ældste børn i børnehaven. På hvert opslag kan man finde dyr og planter på de flotte illustrationer. Bogen er delt ind i f.eks. skoven, engen og søen, og den er god til nysgerrige børn med mange spørgsmål om naturen.

Hvert opslag er bygget op med et oversigtsbillede og små billeder af de dyr eller planter man kan finde der. Tag evt. et billede af et sted børnene kender, og lav sammen med dem en plakat, hvor I sætter billedet på, og derefter kan børnene tegne dyr eller planter fra det område.

Et blad falder og Lille Ugle vågner, og han begynder at undres. Hvorfor falder bladende af? Uglemor fortæller i et let og gentagede sprog med masser af ro og tålmodighed, selvom de egentlig burde sove. Sammen kigger de på træet og skoven og på de mange dyr, der gemmer sig i billederne. Illustrationernes farver skifter ligesom træets farver skifter med årets gang og nattens kommen.

I kan selv tage en tur i skoven og finde blade i forskellig farver, og se hvordan de langsomt ændres, efterhånden som det bliver koldere.

Ester, Valde og Ida viser os alle de sjove ting, som man kan lave ude, når man går i Ærten. En skøn hverdagshistorie, som børnehavebørn nemt kan forholde sig til, og som giver inspiration til at opleve natur og insekter på legepladsen.

Læs historien højt og brug billederne til at lave en natur-skattejagt på jeres egen legeplads. I kan tage børnene med på udforskning på børnehavens legeplads, finde yndlingssteder og beskrive, hvad man kan finde, og hvor man kan lege. I kan evt. sammen med børnene lave en tegning af jeres legeplads – ligesom den I ser i bogen.