Dansk kolonihistorie

Inspiration til opgaver, der tager udgangspunkt i dansk kolonihistorie.

Danmark har en lang kolonihistorie, som fortsat spiller en stor rolle i aktuelle politiske og samfundsmæssige forhold i dag. 

Danmark har haft handelskolonier i bl.a. Ghana, Indien og Caribien, som primært blev oprettet i slutningen af 1600-tallet. Det er kun lidt mere end 100 år siden Danmark solgte sine tre ø-besiddelser i Caribien, da vi i 1917 solgte dem til USA. Mod nord har Danmark på forskellige tidspunkter overtaget magten på både Island, Grønland og Færøerne – Grønland og Færøerne er fortsat del af det danske kongerige i det såkaldte danske ’Rigsfællesskab’. 

Den danske kolonisering har præget dansk historie på utroligt mange måder og sat sig dybe spor i de koloniserede landes historie og deres samtidige forhold.  Spor som ikke bare kan ses i politik og samfund, men også i kultur, kunst, film og litteratur. 

Vi har samlet en liste med relevante fagbøger, digitale artikler, skønlitteratur og film som du kan bruge, hvis du skal skrive opgave om dansk kolonihistorie – dengang og nu – i fagene dansk, historie eller samfundsfag.

God fornøjelse med opgaveskrivningen.

Baggrundsartikler

Fagbøger

Skønlitteratur

Film