Tidens ungdomsbøger tackler problemerne

Ny dansk ungdomslitteratur fortæller de gode historier og takler problemer på både personligt og samfundsmæssigt plan.

Der skrives meget virkelig god ungdomslitteratur i Danmark. Litteratur som tager de problemer vi ser i samfundet op og gør dem vedkommende og lette at relatere til, selvom det er langt fra din egen virkelighed. Angst er for eksempel et stort emne i dag og tages heldigvis op fra forskellige vinkler i flere virkeligt gode ungdomsbøger.
 
Vulkan af Zakia Ajmi 
Anna har boet på krisecenter med sin mor, nu bor de i en ny lejlighed og Anna går i en ny skole. Anna får også en ny veninde i skolen og der er en dreng hun godt kan lide, men helt så let løser alt sig ikke i Annas nye liv for hvem kan man stole på? Vulkan er en smukt skrevet historie med en meget troværdig og elskelig hovedperson. Bogen tackler emner som svigt, ensomhed, relationer og partnervold. Der er meget kærlighed på godt og ondt i denne bog. 

Det øjeblik du tvivler af Sarah Engell 
Hovedpersonen Vigga er skater og navigerer hjemmevant i en benhård mandeverden, men en dag snubler hun og lukker den forkerte mand ind. Herfra mister Vigga kontrollen over sit liv som udvikler sig ret dramatisk. Det øjeblik du tvivler er en spændende roman om styrke, sårbarhed og vigtigheden af ægte venskaber, som samtidig takler problematikker som kønsroller, ligestilling, vold og stalking.
 
Kvantespring af Lise Villadsen
Vi følger Astrid hvis storesøster Cecilie lider af angst. Cecilies angst fylder alt i familien. Mor og far er uenige om hvordan det skal gribes an og kan ikke samarbejde. Astrid bliver et mellemled mellem mor og far og det er meget ofte hendes opgave at sørge for at være der når Cecilie har brug for hende. Astrid føler et meget stort ansvar overfor Cecilie og søsterens behov kommer altid før Astrids. Bogen takler emner som angst, familie, ansvar, præstation og venskab.

Afstanden mellem dig og mig af Caroline Ørsum 
Laura på 17 år ved at hun er lesbisk og har også fortalt sine venner det, men hun har ingen erfaring med forelskelse eller møder med piger hun kunne være interesseret i og hun tør ikke rigtigt opsøge det. En dag vælter hun på cykel og møder på den måde den lidt ældre Mille og får sit første kys. Laura tænker konstant på Mille og hvordan hun skal møde hende igen når hun intet ved om hende. Det viser sig ret hurtigt at hun skal møde hende igen i klasselokalet på sit gymnasie hvor Mille nu skal være hendes faste vikar. Bogen takler emner som den første forelskelse, hvem man må være forelsket i, homoseksualitet og identitet.

Når hjertet er en elpisker af Mette Vedsø 
Pi går i 1. G og hun føler sig presset af skolen og hendes forældres forventninger. En dag falder hun om i klassen til en fremlæggelse og må blive hjemme fra skole og pleje sin angst. Begge hendes forældre arbejder meget og især Pis mor går i handlingsmode med mange tiltag for at Pi hurtigt kan få det bedre og komme tilbage til sin hverdag i gymnasiet. Men måske passer Pi ikke til den slags liv hendes forældre lever? Pi finder nye venner i sin egen opgang og mulighed for at hjælpe andre og det hjælper hende ud af angsten. En glimrende bog som tackler emner som angst, pres, forventninger og relationer.

Og så drukner jeg af Ditte Wiese 
I Ditte Wieses bog møder vi Josefine som på overfladen har det perfekte liv hvor hun har alt kørende for sig. Hun er smuk, får gode karakterer, har de rigtige venner og den rigtige kæreste. Men under overfladen er der noget galt, kontrollen har taget overhånd og Josefine har en digital kalender hvor hun med hård hånd styrer alt fra lektier, træning og sit sociale liv til opslag på de sociale medier. I løbet af historien løber det hele af sporet for Josefine og den pæne facade krakelerer, hun må finde en bedre måde at leve på. Bogen håndterer på bedste vis emner som angst, præstation, perfektion, kærlighed og venskab.
 
Den som alle ser af Gunvor Ganer Krejberg 
Den som alle ser, handler om at være anderledes, men også om at være ligesom alle andre. Hovedpersonen Anna sidder i kørestol og det er altid det første folk lægger mærke til. Men Anna er ligesom alle andre unge i 8. klasse, hun er sjov og kvik og interesserer sig for de samme ting som de andre. Annas tvillingesøster Isabel som går i samme klasse er helt perfekt og hun er vild med en dreng fra 9. klasse, men Anna kommer ved et uheld til at ødelægge søsterens chancer. Nu vil hun gøre alt for at det bliver godt igen.