LGBTQ+ Pride week

Uge 33 er Pride Week i København, og det vil vi gerne markere med en række anbefalinger af bøger, der på den ene eller anden måde berør et queer erfaringsrum.

Det er bøger, der skildrer karakterer med andre begær og med andre kønsidentiteter end de hetero- og cisnormative, men det er også bøger, der åbner disse erfaringer op, så man som læser både kan spejle sig i dem og samtidig lære noget nyt – uanset hvordan man selv identificerer sig.

Det er jo en af litteraturens mest fantastiske evner: at den kan give et fælles sprog til erfaringer, der ikke nødvendigvis er fælles. Vi håber derfor, at I vil nyde bøgerne i al deres forskellighed, lige så meget som vi har gjort. Der er både nyt og gammelt, velkendte klassikere og skjulte perler iblandt. 

- Emilie, Henrik og Anton
 

Young Mungo af Douglas Stuart

I et hårdt og macho miljø omkring et socialt boligbyggeri i Glasgow møder den 15-årige protestantiske Mungo den jævnaldrende katolske fyr James. I relationen finder begge en ømhed, som ellers ikke er mænd og drenge forundt i den verden af desperation og vold, de ellers vokser op i. Stuarts skildring af ung kærlighed mellem de to unge mænd er barsk læsning, men i glimt også fortrøstningsfuld og, ikke mindst, fuldt ud menneskelig.  
 

Der er ingen ærlige digte om døde kvinder af Audre Lorde

Få digtere kan, som Audre Lorde, skrive så stærkt, musikalsk, ærligt og inderligt om kærlighed, politik, moderskab og krig – ja, om liv og død. Lorde skrev digte, essays og politiske taler og var aktiv i feministiske, lesbiske og antiracistiske bevægelser. På dansk er et udvalg af Lordes digte udkommet under titlen Der er ingen ærlige digte om døde kvinder, og her kan du starte som ny Lorde-læser. Hvis du er frisk på at læse på engelsk, kan vi også varmt anbefale hendes semi-selvbiografiske værk Zami: A new spelling of my name. Det er en både jordnær og magisk fortælling om at vokse op, at opdage sig selv og verden, som Lorde selv gav den unikke genrebetegnelse ’biomythografi’.

                                                Bog:
                                                Zami: a new spelling of my name (Engelsk)
                                                af Audre Lorde (1982)

 

Memorial af Bryan Washington

Benson er kærester med Mike, men deres parforhold er gået lidt i stå. Da Mikes skeptiske japanske mor, Mitsuko, endelig kommer til Texas på besøg, efterlader Mike hende sammen med Benson i deres lille lejlighed. Han vil selv tilbage til Japan for at se sin syge far. I lejligheden i Texas er det svært for Benson at forstå, hvad der egentligt binder dem sammen. Men Washington formår i sin roman at folde begge sider af sagen ud på en omsorgsfuld og nuanceret måde. En stille og indsigtsfuld roman om at stå ved en skillevej i begyndelsen af voksenlivet. 
 

Argonauterne af Maggie Nelson

En af dette årtusindes mest tankeprovokerende bøger er amerikanske Maggie Nelsons Argonauterne, der undersøger og nytænker kærlighed, køn, identitet og familie. Bogen er ikke et sobert debatindlæg, men en personlig beretning fra Maggie Nelsons egen kamp for at skabe et nyt rum for en familie og en kærlighed, der falder udenfor konventionerne, når kæresten får kønsbekræftende topoperation og hormonbehandling, mens hun selv prøver at blive gravid. Bogen er et fantastisk virvar af oplevelser og refleksioner og river én med, når den fra første færd kæmper med hud og hår for at udvide rammerne for det at elske og at være menneske.
 

Maurice af E.M. Forster

Forsters klassiker Maurice skildrer homoseksualitet i det tidlige 20. århundredes England. I romanen følger læseren Maurice fra han som 14-årig lettere akavet modtager et blomsten-og-bierne-oplæg af sin lærer, over studietiden på Cambridge, hvor han møder Clive, som han indleder et forhold til, til han som voksen møder Clives opsynsmand Alec Scudder. Selvom romanen er gammel, føles den stadig relevant og, på sin vis, radikal, idet den ikke lader historien om den homoseksuelle Maurice ende i tragedie, men snarere åbner et håbefuldt mulighedsrum op for Maurice. En bevægende og klog klassiker.
 

The long way to a small, angry planet af Becky Chambers

I denne eftertænksomme og eventyrlige sci-fi roman kommer vi på en rejse langt ud i rummet og helt ind i hjertets kringelkroge. Den unge Rosemary bliver en del af besætningen på skibet Wayfarer for at komme væk fra sin fortid. Her møder hun en kærlig og sammensat besætning, som består af både mennesker, ’grummer’ og ’aandrisker’, for bare at nævne et par af arterne ombord. Mens vi følger disse vidt forskellige personligheder, opstår utroligt fine og kloge skildringer af venskab, queer seksualitet, kærlighed, samt indsigtsfulde refleksioner over alle levende væseners indbyrdes forskellighed og afhængighed af hinanden.  
 

Giovannis værelse af James Baldwin

I James Baldwins smukke og tragiske Giovannis værelse, følger vi amerikaneren David, der er flyttet til Paris, hvor han møder den unge, betagende Giovanni. David falder for ham, men han har selv en forlovet og et liv i USA og kan ikke finde ud af at give slip på sit gamle liv og åbne op for den kærlighed Giovanni vil give ham. Det er en rørende roman om hvor meget mod, der skal til for at elske et andet menneske, men også om de tragiske følger, der kan være, når man ikke tør. 
 

Look: læsninger af Luka Holmegaard

Look er en sanselig og reflekteret bog om tøj, om køn og om hvordan vi allesammen forsøger at læse, eller afkode, andre mennesker gennem deres udtryk og tøjvalg. Holmegaard skriver eftertænksomt om tøj og køn i litteraturen – blandt andet i romaner af Virginia Woolf og Johann Wolfgang von Goethe. Samtidig beskriver hen erfaringen af at befinde sig udenfor de binære kønskategorier ’mand’ og ’kvinde’, og af hvordan det kan føles at begynde at udforske sin egen kønsidentitet og -udtryk. 
 

Matrix af Lauren Groff

I Groffs skildring af middelalderdigteren Marie de France, der som 17-årig bliver sendt væk fra Alienor af Aquitaines hof til et ludfattigt nonnekloster i England, bliver nonneklosteret gentænkt som et utopisk feministisk og, ikke mindst, lesbisk rum. Det er en fryd at læse, hvordan nonnerne gennem hele liv arbejder og kæmper sammen, og det virker derfor nærmest selvfølgeligt, at de også nærer kærlige følelser for hinanden i en verden, hvor mænd er forment adgang. Det får Marie de France til at springe frem af siderne, ikke som en åndelig mystiker, så meget som en arbejdsom og visionær kvinde af kød og blod. 
 

Mere læseinspiration:

Hvis du ikke kan få nok af fantastisk litteratur, hvor LGBTQ+ erfaringer spiller en central rolle, kan du se flere læseforslag i listen herunder.

I november sidste år lavede bibliotekets helt egen podcast, Bogbrevkassen, sågar også et afsnit om LGBTQ+ litteratur med endnu flere gode læsetips. Hør eller genhør afsnittet lige herunder, eller læs mere om det her