Fortælleren og væddeløberen

28.05.22
D. 2 juni kan du opleve cykelrytter Matti Breschel og cykelekspert Bastian Emil Goldschmidt på Stadsbiblioteket - men læs da lige deres bøger først!

'Fremad'

Bastian Emil Goldschmidt er fortælleren og beskueren der beriger os med sine fantastiske beretninger om cykelsporten. Han er musiker, forfatter og cykelekspert, og han har med sin debutroman ’Fremad’ skrevet en bog, der fortæller om cykelsporten fra sin spæde start med de første stjerner Fausto Coppi og Jacques Anquetil til nutidens idoler.

En fortælling der strækker sig over 100 år. Med sin store viden om cykelsporten gennem tiderne bliver vi taget med på de store togter, over bjergene, gennem dalene, mens cykelrytterne strider sig fremad. Goldschmidt er ikke kun cykelekspert, men også kendt med stederne feltet passerer.

Hans begejstring for cykelsporten er stor og man smittes af hans glæde. Hans viden om de landskaber vi ser, når vi følger fjernsynets udsendelser, er meget stor og han øser gavmildt af den. Bogen er rig på byerne, borgene og historierne der knytter sig til de sceniske landskaber. Med sin særlige fornemmelse for det danske sprog, tryllebinder Bastian Emil Goldschmidt med sine fortællinger om cykelsporten, historierne og stederne.

'Væddeløber'

Matti Breschel fortæller om hvordan det er at være en del af cykelsporten, om at sidde midt i feltet og skabe så mange gode cykelminder. I sin bog ’Væddeløber’ tager han os med helt ind i cykelfeltet.

Læseren får historien om hvordan Breschel blev en af verdens bedste cykelryttere. Hvad det kostede af blod, sved, tårer og huden som blev efterladt på landevejen, mens han cyklede videre. De mange brækkede knogler, med efterfølgende pauser, genoptræningen og tiden tilbage på cyklen igen. Vinderen af flere store cykelløb, etapevinder i flere Grand Tours, bl.a. Vuelta e Espana, Tour of Ireland og samlet vinder af Tour de Luxembourg. Pointtrøjer i flere løb. Danmarksmester i Linjeløb.

En rigtig væddeløber som skyder frem, nogle gange af ingenting andre gange fremme i feltet. Men også en generøs rytter. Hvem husker ikke den afsluttende etape på Post Danmark Rundt i 2015, da Matti Breschel stoppede med at træde og råbte til Michael Mørkøv at han skulle spurte. En mindeværdig oplevelse at se en cykelrytter forære sin holdkammerat sejren.