Fortællende lyrik - anbefalinger fra Instagram

Torsdag den 11. februar anbefalede litteraturformidlende Aske og Marie fortællende lyrik live på Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne. Digte behøver nemlig ikke være abstrakte og lukkede om sig selv - de kan sagtens være åbne og fortælle en helt konkret medrivende historie. Her kan du se deres liste - og udsendelsen kan også fortsat streames gratis på instagram.com/lyngbybib/channel

Buresø-fortællinger er på én gang digt og fortælling og byder på skæve, sjove og gribende erindringer fra et sjællandsk landsbysamfund. Bl.a. om sodavandsskvulpende maver og et forsonende blik i en bil mellem far og barn efter et skænderi. 

En far er hastigt skrantende, syg og svækket og må uværdigt hejses rundt af en kran for at klare simple toiletbesøg. Hans midaldrende søn S forsøger at på hold på historien om faren, hans opvækst, hans rolle som far for både S og S's elskede og dybt savnede søster M, som døde alt for tidligt. Alt sammen i et forsøg på at forstå faren og den arv, han har givet S. med sig. 

Søren R. Fauths seneste langdigt-udgivelse: Om en midaldrende mands raseri, da hans kone har været ham utro - men også om en stor kærlighed til livet, filosofien, kunsten og børnene. Byder bl.a. på en rørende scene, hvor digter-jeg'et kommer sin teenagesøn til undsætning, da denne har drukket sig syg til en efterskolefest. 

Digteren Caspar Erics seneste digtsamling kredser om de første 80 dage efter første COVID-19-nedlukning i foråret 2020. Digter-jeg'et reflekterer over samfundssind, mørketal og smittetryk og får på den måde skabt et fint og poetisk dokument fra pandemien, som ændrede alt. 

Rolf Sparre Johanssons digtsamling Søvn handler faktisk mest om netop ikke at få nok søvn. Et ungt par bor i en københavnerlejlighed med deres lille datter Vera. Vera vågner i tide og utide og digtets rytme og gentagelser mimer effektivt oplevelsen af at være nybagt forælder i massivt søvnunderskud. 

Langdigt af Cecilie Lind om det første trekvarte år af et moderskab. Barnet fødes, og moren ophøjes til mor, men martres af omverdenens blikke og følelsen af - midt i den uendelige kærlighed til barnet - ikke at kunne leve op til moderopgaven.

Humoristiske digte om en digter, der tager arbejde som vicecært i sin ejendom. Pudsige møder med ejendommens beboere veksler med trappevask og ture til Silvan efter den helt rigtige gulvskrubbe eller sneskovl.