Drot og Marsk - videre læsning og lytning

10.01.24
Onsdag den 10. januar havde vi operaforedrag om Peter Heises "Drot og Marsk". Her finder du de bøger og indspilninger, der blev nævnt i løbet af aftenen.

Thomas Kristian Heebøll-Holms gennemgang af fakta og gisninger omkring mordet på Kong Erik 5. Glipping er velskrevet og giver et godt overblik over, hvad vi ved og ikke ved om danmarkshistoriens sidste kongemord - og hvordan folkeviserne blev til.

Helge Toldbergs gennemgang af folkeviserne om Marsk Stig er af ældre dato, men er nok stadig en af de mest nøje granskninger af folkevisestoffet om marsken og kongemordet. Sidst i bogen er også et udvalg af Marsk Stig-viserne gennemgået.

Fremragende, velskrevet og godt formidlet bog om hvad der skete dengang, da danske forfattere pludselig genopfandt middelalderen og dens litteratur. Byder bl.a. på en spændende analyse af Carsten Hauchs tragedie "Marsk Stig", som ligger til grund for operaen "Drot og Marsk". 

Michael Schønwandt dirigerer denne indspilning fra 1993 af "Drot og Marsk". 

 

Derudover nævntes "Drot og Marsk" fra Dacapo Records (2021), igen med Michael Schønwandt som dirigent. Johan Reuter synger Marsk Stig, Peter Lodahl synger Kong Erik, Sine Bundgaard synger Ingeborg, Gert Henning-Jensen synger Rane og Sofie Elkjær Jensen synger Aase. 

B.S. Ingemanns historiske roman om - bl.a. - kongemordet i Finderup Lade og den angiveligt kvindekære Kong Erik.

Nodematerialet til Heises opera.

Øvrig inspiration og baggrundslæsning

Gustav Hetsch har udgivet en samling af Peter Heises breve - og har desuden skrevet biografien Peter Heise, som begge kan bestilles via bibliotek.dk


Endelig skal nævnes to universitetsspecialer, som kan bestilles gennem bibliotek.dk: 

Hanne Christensen: Drot og Marsk - en romantisk opera med middelalderen som forlæg i nutidig opsætning. Et forsøg på en musikalsk-dramaturgisk analyse
Camilla Britt Donovan: Operaerne "Stormen paa Kjøbenhavn", "Liden Kirsten" og "Drot og Marsk"s stilling som nationale værker i dansk opera i det 19. århundrede