Jorden i litteraturen

Vores planet, mulden der optager og giver alt liv. D. 1/11 afholdt vi ”Litteratur i det fri” med temaet ’Jord’ – sæsonens sidste vandring igennem elementerne.

Thøger Larsen: Fire digtsamlinger 1904-1912

I 1904 udkom Thøger Larsens digtsamlingen ’Jord’, som er at finde i denne udgivelse. I Larsens poesi finder vi smukke beskrivelser af naturen, det danske landskab og værens uerkendelighed. I digtet ’Pan’ svæver vi først blandt planeterne der kredser, ført af de kosmiske kræfter, ned igennem den urolige atmosfære, og så ned i klodens muld, der kværnes og blandes af den samme energi, som planeterne flyttes med - og som er fyldt med liv. Guden Pan fremmanes som billedet på den kosmiske kraft, som kun kan anes vagt, fra skiftende perspektiver af folkeslagene. 

’Jord’ er fyldt med smuk og rørende poesi, myldrende liv, død og evig genkomst. Thøger Larsen skrev også digtet ’Den danske sommer’ der med melodi af Oluf Ring, blev til sangen 'Danmark, nu blunder den lyse nat’. 
 

Marc Hamer: Kunsten at fange muldvarpe og finde sig selv i naturen

I denne rørende, tænksomme, og letlæste bog, blander muldvarpefængeren Marc Hamer det autobiografiske med naturbeskrivelser, digte, eksistensfilosofi, tanker om muldvarpens genstridige væsen, og selvfølgelig – tips til hvordan man fanger den. Efter at Hamer i en ung alder mistede sin mor, levede han en periode som hjemløs, hvor han vandrede rundt i England og levede i og med naturen. Da han antager det gamle, lidt mystiske hverv som muldvarpefænger, er det for ham selv en god måde at tjene til livet på, og for kunderne er han den, der bringer håbet om kontrol over plænerne tilbage. For læseren bringer han drømmen om at kunne give mere slip på kontrollen og ønsket om en stærkere forbindelse til den natur, for hvem også muldvarpen spiller sin særlige rolle.  
 

Sidsel Ana Welden Gajardo: Du er min arv

’Du er min arv’ er en tindrende smuk kærlighedserklæring, en knugende sorgfuld mindetekst og et stærkt og klart portræt af en traumatiseret far set gennem hans datters øjne. Den far, der beskrives her, var politisk flygtning fra Chile, hvor han som ung gjorde modstand mod Pinochets diktatur. Bogen undersøger hvordan vold og traumer aflejrer sig fra generation til generation og hvordan man kan forsøge at grave glemte og fortrængte fortællinger frem fra fortiden. Det også på en helt konkret måde, når Welden Gajardo beskriver hvordan kvinder i Chile leder gennem Atacamaørkenens knastørre sand, for at finde elskede, der forsvandt sporløst under diktaturet. 
 

Merlin Sheldrake: Svampenes forunderlige liv

Biologen Merlin Sheldrake har skrevet denne skønne bog om svampe, hvor vi det ene øjeblik føres igennem Piemontes bakkelandskab, med hunde på jagt efter den aromatiske og vanvittigt dyre hvide trøffel og det næste øjeblik bevidner en brasiliansk bladskærermyres uhyggelige undergang, når svampen Ophiocordyceps unilateralis overtager dens krop og fører det hjælpeløse kræ op i trækronerne, for der at skyde sit frugtlegeme ud igennem myrens nakke og derved sprede sine sporer. Vi kommer ned i jorden og lærer hvordan mycelier er nødvendige for at livet på jorden overhovedet eksisterer, og ud i rummet hvor vi lærer, at svampe – måske, rejsende på kometer, er hvad der har bragt livet til jorden i første omgang!

Sheldrake er videnskabsmand, og stoffet er tykt og rigt på detaljer. Og selvom der er en del udfordrende spekulationer udi subjektivitet og livets herkomst, så er ’Svampenes forunderlige liv’ så velformidlet og -skrevet, at det meste er forståeligt for lægmand, og en fantastisk litterær oplevelse.
 

Piet Hein: Digte fra alle årene: [bind 1] et udvalg

Piet Hein er er udover sine opfindelser, særligt kendt for sine korte gruk digte. Men han har også skrevet blændende, længere – og i form mere komplekse – digte. I samlingen ’Digte fra alle årene', finder vi flere digte, der ligesom de berømte gruk, udtrykker en dybde og tyngde, som blander sig med en spøgefuld lethed.

Vi finder også flere digte hvor tyngden og mørket får lov til at fylde mere, men hvor det føles des mere oprigtigt, når lyset alligevel trænger ind, som i digtet ’Jorden og teknikken’: ”Jorden er ladet med – trangsyn og vrangsyn og kortsyn og sky, og ætsende aktivt uran, og utåleligt tungt og belastende bly, og de fordommens slyngplanter sno’t om vor fod, som vi altid har vadet med. Og evnen til atter at sanse, at verden er ny”.

 

          Bog:
          Digte fra alle årene. Bind 1. Et udvalg
          Piet Hein
 

 

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.11.23