Bøger

’Pax’ af Tom Hollands

Lær mere om en væsentlig grundkilde til vores kultur og historie: Romerriget!

Af Patrick Søgaard Ranfelt

Tags

Ugens anbefaling

Hvad handler bogen om?

’Pax’ er en helt afsindigt gribende bog om Romerriget. Helt specifikt det sidste af den fredelige periode, man kalder pax romana, hvor romernes imperium strakte sig fra Skotland til Egypten og hvor kristendommen blev lagt som grundstenen for en moralsk forestillingsverden, der præger vores liv den dag i dag. 

Pax romana betyder ”romersk fred”, men bogen handler også om, hvordan romernes velstand og sikkerhed var en direkte konsekvens af enorme militære kampagner, der blev gennemført med stålsat brutalitet og foragt for fremmede kulturer. 

Jerusalem massakreres, kejser Trajan plyndrer Østen og Hadrians mur skiller mennesker fra barberer. Imens bliver riget og ikke mindst hovedstaden Rom forgyldt. 

Hvorfor skal man læse bogen?

Alt det lyder jo spændende nok i sig selv, hvis man på nogen måde er interesseret i Romerrigets historie. Men ud over, at stoffet i sig selv er dragende, så er Tom Holland også en eminent historiefortæller, der gør brug af en imponerende sproglig værktøjskasse for at genoplive historiens skæbner, lige fra de enevældige herskere til Roms mest udsatte borgere. 

’Pax’ er skrevet med sus og saft, og er derfor også den perfekte introduktion til en epoke i europæisk historie, der i stort set hele verden står som fundamentet for stater, forvaltninger, byplaner, åndsliv og religioner. 

Det Romerske Rige er på godt og ondt en fælles arv, og vil man vide mere om det, er der muligvis ikke et bedre sted at starte.

Hvilke andre bøger minder bogen om?

Tom Holland har tidligere skrevet flere bøger om romerne, både ’Rubicon’ og ’Dynasti’, der handler om tidligere perioder i den altid transformerende stats historie. Den anden store forfatter, når det kommer til romersk historie, er Mary Beard, der har skrevet en vildt populær bog ved navn ’SPQR’, der tegner et billede af byen Roms historie i antikken, samt ’Kejser af Rom’, et nærblik på, hvad det ville sige at være Roms hersker.