Tom Kristensen

Information om Tom Kristensen til LitteraTUR - litterær gåtur i Lyngby.

Tom Aage Kristensen (1893-1974) blev født i London og opkaldt efter moderens yndlingsbog Onkel Toms hytte.


Familien flyttede tilbage til Danmark i 1896 og Tom Kristensen voksede op forskellige steder i København, hvor familien førte en omskiftelig tilværelse. Barndommen var ustabil, familien flyttede ofte, og Tom Kristensen knyttede sig stærkt til moderen. Han var en velbegavet elev i skolen og fik en friplads på Sct. Jørgens Gymnasium. Efter studentereksamen læste han på universitetet og blev cand. mag i dansk, engelsk og tysk, men underviste kun i et par år inden han begyndte et liv som forfatter og kritiker bl.a. ved det ansete tidsskrift Tilskueren og senere som anmelder ved Politiken i næsten 40 år.

 

Forfatterskab

Tom Kristensen spiller en central rolle i mellemkrigstidens litteratur og er en af 1900-tallets betydeligste danske forfattere. Hans forfatterskab er udsprunget af 1. verdenskrigs værdisammenbrud og drømmen om at skabe noget nyt og bedre efter krigens afslutning. Han debuterede med digtsamlingen Fribytterdrømme i 1920. Forfatteren ser fribytteren som en individualist, der ikke følger den borgerlige vej, men møder verden i konfrontation og oplever den rå og uslebne virkelighed. Temaet i forfatterskabet er skellet mellem det virkelige liv og kunstnerens iscenesættelse af det liv, andre lever. Den modsætning kom til udtryk både i de litterære værker og i hans eget liv.

 

Inspiration fra Nietzche

Tom Kristensen var inspireret af Nietzsche, som gik ind for nihilisme, hvor de gamle værdier blev nedbrudt for at skabe nye. I romanen Livets arabesk skildres oprøret mod borgerskabet. Romanen kan stadig læses med udbytte. Den foregår i mellemkrigstidens København og beskriver tidens tanker og ideer med inspiration fra bl.a. jazzen og kunsten.

 

Hærværk

Hovedværket er den store roman Hærværk. Romanens skildrer et menneskes sammenbrud. Den mislykkede digter, journalisten Ole Jastrau, der har mange træk til fælles med forfatteren, bryder op fra sit borgerlige liv. Bogens hovedtema er hærværket, og man følger, hvordan Ole Jastrau er i færd med at drikke sig fra job og ægteskab. Hærværk gik tæt på en række kendte personer fra det københavnske kulturliv og skildrede forfaldet både kropsligt og eksistentielt. Tom Kristensen havde selv gennemlevet en periode med alkoholproblemer og skilsmisse, og romanen kan læses som en nøgleroman. Hærværk er inspireret af James Joyces roman Ulysses, som var én af de få bøger Tom Kristensen ikke solgte for at skaffe penge til sit store alkoholforbrug. Hærværk blev senere filmatiseret.

 

Rejser

Et andet tema i forfatterskabet er rejseskildringerne. Tom Kristensen tog på lange udlandsrejser til bl.a. Spanien og Asien. Et rejselegat gjorde det muligt for ham at tage på en længere rejse til Østen allerede tidligt i forfatterskabet. Rejserne blev Tom Kristensens mulighed for at udfordre sin identitet og blive konfronteret med det virkelige liv. De mest kendte rejsebøger er: En kavaler i Spanien og Rejse i Italien.

 

Kritiker og oversætter

Efter udsendelsen af romanen Hærværk ebbede forfatterskabet ud og arbejdet som kritiker og oversætter kom til at fylde mere og mere. I 1946 flyttede han fra København. Han giftede sig for femte gang og slog sig ned på Thurø, hvor han levede til sin død i 1974. Forfatteren udgav sine erindringer med titlerne Åbenhjertige fortielser og Hvad var mit ærinde.

 

Materialer