Anbefaling

Stop spild af mad – en kogebog med mere

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en indbydende kogebog med opskrifter, der tryller rester om til gourmetmåltider.

Lækker mad med god samvittighed

Vidste du, at danske husholdninger årligt smider omkring 475.000 tons mad ud? For en gennemsnitlig dansk familie svarer det til at smide mad ud for 10.000 kr. – eller hvad der svarer til 20 % af familiens samlede udgifter til mad. Disse tal fik i 2008 Selina Juul til at starte Stop Spild Af Mad - en forbrugerbevægelse som gennem forskellige initiativer sætter fokus på, hvordan man kan begrænse madspild. Det har bl.a. ført til donationer af overskudsmad til hjemløse, udvikling af bedre fødevareemballage og ikke mindst denne kogebog.

Her har Selina Juul fået de fire prominente madpersonligheder Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum og Thomas Rode Andersen samt elever og lærere fra Suhrs Madakademiet til at bidrage med opskrifter på mad, som er baseret på rester. Man kan for eksempel få inspiration til at anvende det tørre franskbrød til at lave den italienske brødsalat Pazanella alla Toscana, resterne af en oksesteg kan indgå i den thailandske salat Yam Neau, og gammelt rugbrød kan både blive til rugbrødslagkage, øllebrød og drys til yoghurten om morgenen.

Opskrifterne er nemme at gå til, og de er ledsaget af indbydende fotos, så man kan næsten ikke undgå at blive sulten, når man bladrer gennem bogen. Der er to registre bagerst, så man kan både søge efter opskrifterne alfabetisk og efter den rest, man gerne vil anvende. Det er med til at gøre kogebogen nem og hurtig at bruge.

Jeg vil varmt anbefale kogebogen og samtidig opfordre til, at man giver sine madrester en chance til. Det er både godt for miljøet, økonomien og samvittigheden – og samtidig kan man spare rigtig meget tid, som man så kan bruge på hyggelige ting som at spise og læse (koge)bøger.

 

Anbefalingen er skrevet af Lise Roest-Madsen

 

Red: Selina Juul er redaktør på bogen.