"Virginia is for lovers" af Christina Hesselholdt

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en roman om en mordsag fra 1985 hvor fakta og fiktion blandes til en skøn bryg.

Hvad handler bogen om?
Bogen tager udgangspunkt i en mordsag fra 1985 hvor Derek og Nancy Haysom blev myrdet i deres hjem i Virginia. Datteren Elizabeth Haysom og hendes tyske kæreste Jens Söring blev idømt livsvarigt fængsel for dobbeltmordet, men det egentlige skyldsspørgsmål er aldrig blevet afklaret og begge afsoner stadig i fængsler i Virginia. 

Dokumentarfilmen ’The Promise’ (2016) ledte forfatteren Christina Hesselholdt på sporet af sagen. Hvor filmen fokuserer på mordet, skyldsspørgsmålet og retssagen, giver romanen i stedet en fri fortælling i flere stemmer om tiden op til mordet; om skolen, hjemmet, festerne, rideklubben, forholdet som Elizabeth og Jens indleder og om forholdet mellem moderen Nancy og datteren Elizabeth.

Fortælleren i romanen er den kørestolsrullende Mr. Up Front, der efter et tv-program om mordsagen er blevet dybt fascineret af Elizabeth. Hans stemme suppleres af hans (handicap)hjælper og i koret høres særligt Elizabeth men også Nancy, Jens og Derek.

Hvorfor skal man læse denne bog?
Fordi det er medrivende læsning og fordi bogen tilføjer flere sider til historien og personernes indbyrdes forhold. Bogens fokus ligger et andet sted end dokumentarens, men man bliver meget nysgerrig på at få mere viden om sagen og får lyst til at se dokumentarfilmen og trawle nettet for yderligere informationer.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?
Bogen indledes med et citat fra Truman Capotes roman ’In Cold Blood’ (1966) og kvitterer for inspirationen fra forfatteren til den dokumentariske skildring romanen er skrevet i. 
Exofiktion som genren også kaldes, hvor fiktionen er blevet til ’på et skelet af virkelighed’ som fortælleren Mr. Up Front så præcist forklarer det.
Mr. Up Front, alias forfatteren Hesselholdt, har specialiseret sig i at sætte af fra dokumentarer og Hesselholdts tidligere roman som udkom i 2017 ’Vivian’, tog afsæt i dokumentaren ’Finding Vivian Maier’ (2014).      


Anbefalingen er skrevet af Silja Attrup