"Ungeenheden" af Fine Gråbøl

Litteraturformidler Patrick Ranfelt anbefaler i denne uge en roman om livet på en psykiatrisk ungeenhed

Hvad handler bogen om?

’Ungeenheden’ er navnet på et bosted, hvor en gruppe unge med psykiske lidelser bor med hinanden og de ansatte som selskab. Meningen er, at de unge skal lære, hvordan man stykker en hverdag sammen, så de kan komme ud af det psykiatriske system, mange af dem har tilhørt i årevis. Det lykkes, og det lykkes ikke. Det indre liv, det ydre liv og det kommunale tilbuds politiske liv tager skiftevis over, og hverdagen for den navnløse hovedperson og hendes medbeboere er fra dag til dag først god, så dårlig, så genkendelig og så fuldkommen fremmed.


Hvorfor skal man læse denne bog?

Man skal læse Fine Gråbøls prisvindende debut, fordi man får et fuldkomment friskt blik på psykisk lidelse’ Og det sker ikke på bekostning af en betagende læseoplevelse. Tværtimod er der ved siden af de nye perspektiver plads til små hverdagsdramaer, fantastiske metaforer og vendinger og karakterernes usædvanligt gribende følelsesliv. Det er en bog til dig, der gerne vil blive klogere på en ny generations oplevelse af et emne, der er begyndt at fylde mere og mere i vores samfund – samtidig med, at du får en helt særlig læseoplevelse.


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

I den unge danske litteratur er der for tiden en fantastisk og nyskabende bølge af værker, der handler om psykisk sårbarhed. To helt centrale forfattere i denne sammenhæng er Anna Rieder, som har skrevet digtsamlingen ’Hindebæger’, og Sidsel Ana Welden, som har skrevet romanen ’I det hvileløse’. Og hvis man føler sig særligt vovemodig, skal man kaste sig over Glenn Becks ’Farskibet’, som også var nomineret til Debutantprisen, og som behandler psykisk sårbarhed, på en helt anden, ofte mere stilistisk uvant måde end ’Ungeenheden’.