'Tynd Luft: Danmark ved VM i Mexico 1986' af Joakim Jakobsen

Det danske fodboldlandsholds coming of age fortælling

Hvad handler bogen om?


Igennem interviews med daværende landstræner Sepp Piontek, spillerne, journalister og folk omkring 80’er landsholdet, tegner Joakim Jakobsen det autoritative portræt af et land og et hold, der burde have vundet VM i Mexico 1986 - men i stedet kuldsejlede spektakulært imod Emilio Butragueño og Spanien. Det er en fortælling fra dønningerne af amatørismen, henover tiden som globale kæledægger og faldet i Queretaro, og til kulminationen da Danmark bliver Europamestre i Gøteborg i 1992.


Hvorfor skal man læse denne bog?


’Tynd Luft’ er en af de bedste sportsbøger jeg har læst. Efter anden gennemlæsning har jeg fundet og set den hektiske 4-2 sejr over Sovjetunionen i Idrætsparken i 1985, samt de 3 kampe fra gruppespillet i Mexico i 1986 på youtube. Man forelsker sig i Laudrup, Elkjær, Bertelsen, Olsen, Arnesen og resten af dynamit-holdet, som alle fortjener navns nævnelse. Det er en kæmpe hyldest til holdet og sporten, og samtidigt en smertelig hudfletning af den danske nationalpsyke. Spillet på banen kobles umærkeligt og elegant til nederlaget ved Dybbøl Mølle i 1864, beslutningen om at bygge Storebæltsbroen og andre skelsættende begivenheder i vort lille lands historie. Jakobsen beskriver de enkelte kampe med en intensitet, så pulsen stiger og hjertet svulmer, selvom man, som i en græsk tragedie, er velvidende om, at katastrofen lurer om hjørnet – at en indre karakterbrist uundgåeligt vil føre til undergang.


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


I mit eget signerede eksemplar af ’Tynd Luft’ har Joakim Jakobsen selv skrevet en anbefaling af David Winners ’Brilliant Orange’ – om hollandsk fodbold fra 60’erne og frem. Den er hermed givet videre. Jakob Kvists ’Ambassadøren’ om Michael Laudrup, er en anden dansk klassiker til fodbold-nostalgikeren.
 

Materialer