"Skamløs - Rebelske..." - Pénélope Bagieu

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på julegaveidéer til den samfundsengagerede og rebelske unge kvinde i familien.

 

Hvad handler bogen om?

’Skamløs’ er en forfriskende gennemgang af 15 meget forskellige markante og modige kvindeskikkelser op gennem historien. Bogen er en graphic novel, og hver kvindes historie er fortalt som en minibiografi på 3-6 sider i billeder. Tegningerne er simple og smukke, og bogen er beundringsværdigt lettilgængelig og underholdende – samtidig med at historierne hver for sig er vigtige nedslag i kvindernes ofte oversete verdenshistorie.

Vi hører bl.a. om verdens første kvindelige gynækolog, Agnodike, der måtte uddanne sig i smug og klæde sig ud som mand for at praktisere, og vi møder den australske svømmer Anette Kellerman, der blev arresteret for at svømme med badedragt, hvor hendes bare ben var synlige. Også Den skæggede dame, verdens første transkønnede, Mumimor og mange andre modige, intelligente og inspirerende kvinder.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Hvis man er til modige mønsterbrydere eller er nysgerrig på, hvordan kønnenes verdensbillede er skruet sammen, og hvis man holder af at få historien serveret kort og visuelt i stedet for i de tunge historiebøger er ’Skamløs’ den perfekte bog. Bogen kan samtidig fungere som en appetitvækker til at dykke mere ned i de enkelte kvinders liv eller til graphic novels som genre.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

En anden graphic novel, der fortæller en flok cool kvinders historie er ’Kvinder i kamp’ fra sidste år, der tegnet fortæller om kvindebevægelsens mange dramatiske kampe. Her er det ikke så meget de enkelte kvinders historie, der dykkes ned i, men mere kvindekampens kollektive historie.

Også Merete van den Bergs ’107 danske Pippi-piger’ kunne sammenlignes – en mere klassisk portrætbog uden tegninger men med ensidesportrætter af kendte og ukendte bemærkelsesværdige og inspirerende danske kvinder. 

Og så er der i øvrigt netop kommet en ’Skamløs 2’, der fortsætter med 15 nye kvindeportrætter.