'Rud' af Kamilla Hega Holst

I denne uge anbefaler bibliotekar Silja en litterær thriller om et kuldsejlet familieliv.

Hvad handler bogen om?

Den fraskilte mor, Kaisa, romanens jeg-fortæller, er i sommerhus i Asserbo med sine to børn, 11-årige Mira og 14-årige Malte. Hun mistede retten til at have dem i en skilsmisse fra hendes eksmand, lægen Simon, men da han og hans nye kone Agnete skal ud og rejse i fire uger, får Kaisa lov til at have børnene sommeren over. 
På vej hjem fra stranden, på cykel, tager teenagesønnen en anden vej igennem plantagen end mor og søster, og han kommer ikke hjem. 
Sammen må Kaisa og Simon ud for at finde ham. De navigerer efter det kort som sønnen har efterladt sig på væggen i sommerhuset. Kortet, eller kollagen, er sammenvævet af ting, dels fra naturen, dels fra drengens egen krop; tøj, negle, hud, væsker.  
I deres fælles jagt på sønnen, bidrager Simon med de hårde spejderfærdigheder som kortaflæsning og kompas, mens Kaisa bidrager med intuition, sans for farver og bogstavets materialitet. Det er dog på ingen måde en skovtur, men mere røber jeg ikke.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Fordi det er en virkelig spændende fortælling om den nære familierelation. Både det almindelige i den nære familie, men også det grænseoverskridende og ualmindelige som kan være usynligt for andre der står udenfor. Det er en thriller, der virkelig holder sin læser fanget og når først man er i gang med læsningen er bogen svær at slippe.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Ved et rent tilfælde havde jeg netop læst Tove Ditlevsens ’Gift’ to dage inden jeg begyndte at læse ’Rud’. En del af Tove Ditlevsens historie, særligt den del der beskriver ægteskabet med lægen Carl Ryberg, minder mig meget om den voldelige og manipulerende lægemand som kvinden i ’Rud’ næsten har gjort sig fri af.

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område.