"Njals Saga"

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på et af verdens første litterære værker. Anbefalingen er skrevet af Bo Rabe Tønnesen.


Hvad handler bogen om?
Dette er historien om det tidlige Islands liv og levned, fra Asatro frem til kristendommens indførelse, som selvfølgelig bliver indført ved hjælp af list.

Udgangspunktet i Njals Saga er den heltemodige Gunnar og kloge, lovkyndige Njal, deres koner hhv. den smukke, men problematiske Halgerd og den trofaste Bergtora, samt de efterfølgende 5 generationer. Via en række mindre stridigheder, som starter med en skilsmisse, hvor gommen beholder brudens medgift, udvikler det sig til blodfejde og intriger, der involverer det meste af Sydisland. Og hver gang de stridende parter er kommet til enighed via Altinget, er der altid én (som regel en forsmået kvinde), der ikke synes, forliget er retfærdigt, og så starter det forfra.

Hvorfor skal man læse denne bog?
Fortællingerne i sagaerne er baseret på virkelige personer og er blevet stykket sammen til en samlet historie, som i denne nye oversættelse er letlæselig og en page turner fuld af hærtogter, død, ære, skam og hævn.

Tidligt i fortællingen løber Gunnar og Halgerds hus tør for mad. Derfor sender Halgerd uden Gunnars viden, deres træl afsted for at stjæle mad fra nabohuset Kirkebø. Gunnar ser al maden og spørger Halgerd, hvor maden kommer fra. Hun svarer: ”fra et sted så du kan sagtens spise det – og i øvrigt er det ikke mænds opgave at sørge for madlavningen”. ”Men det er slemt, hvis jeg er hæler”, udbryder Gunnar og giver hende en lussing. Hun siger, at den lussing vil hun huske og gengælde, hvis hun kan.

Uden at spoile alt for meget vil jeg sige, at den stærke Halgerd både kommer til at huske og gengælde.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?
Jeg kan også anbefale ’Kedelhat’ af Keld Zeruneith, der i et nutidigt sprog og i forkortet form opruller en række islandske sagaer, som forbindes med de geografiske steder, hvor de oprindelige sagaer udspillede sig.

Du kan bestille bogen via bibliotek.dk